Pages

Monday, July 27, 2015

Several home-made healthy ice-creams / Niekoľko domácich zdravých zmrzlín / Plusieures crèmes glacées saines

Matcha ice-cream garnished with pistachio chocolate/ 
Zmrzlina zo zeleného čaju zdobená pistáciovou čokoládou
Calories per serving : 535

These ice-creams have a common basis of Greek yogurt and various flavours of the fresh summer garden. The first, Matcha green tea ice-cream is garnished with pistachio chocolate; the second, mint ice-cream contains  pieces of dark chocolate; another, black-currant ice-cream has raspberries garnish; and the last, peach ice-cream has a flavour of the Orient. These ice-creams are readily made in a few minutes and refresh perfectly during the hot summer (see recipes below). 


Tieto zmrzliny majú spoločný základ z gréckeho jogurtu a rôznych čerstvých príchutí letnej záhrady. Prvá zmrzlina zo zeleného čaju Matcha je ozdobená pistáciovou čokoládou, druhá mätová s kúskami z horkej čokolády, ďalšia z čiernych ríbezlí je ozdobená malinami a posledná broskyňová má príchuť orientu. Tieto zmrzliny sa jednoducho pripravia za niekoľko minút a perfektne osviežia počas horúceho leta (recepty sú nižšie).

Sunday, July 19, 2015

Cherry custard tart from spelt flour / Čerešňová krémová torta zo špaldovej múky / Tarte d'épeautre aux cerises

Servings : 12, calories per serving : 517
Preparation time : 60 min, see nutrition facts 

This tart made from cherries from the garden and healthy Italian fine spelt bio flour  - Farina di farro - was developed  in our sweet laboratory. Spelt has been used since Biblical times, and much differs from wheat flour with its genetic and nutritional profile. Unlike wheat, spelt remained intact from agribusiness, hybridisation, and genetic modification. Moreover, vital substances of the spelt are in the core of grains, which in wheat are removed during the milling. The beauty of spelt is in its ability to make light, highly nutritious dough with an appealing nutty flavour. Although spelt contains gluten, this has a different structure than modern wheat. It is more brittle, more soluble in water, which makes it easy to digest (see the recipe below). 

Táto torta z čerešní  zo záhrady a zdravej talianskej špaldovej hladkej bio múky – Farina bio di farro – bola vyvinutá v našom sladkom laboratóriu. Špaldová múka sa používa už od biblických čias a výrazne sa odlišuje  od pšeničnej múky svojim genetickým a nutričným profilom.  Na rozdiel od pšenice, špalda zostala nedotknutá agrobiznisom, krížením, hybridizáciou a genetickou modifikáciou . Navyše, vitálne látky sa v špalde nachádzajú vo vnútornom jadre zrna, ktoré sú v pšenici odstránené pri mletí. Skutočná krása špaldy je v jej schopnosti spraviť ľahké, vysoko výživné cesto s príťažlivou orechovou príchuťou. Hoci špalda obsahuje lepok, ten je odlišnej štruktúry než v modernej pšenici. Je viac krehký, viac rozpustný vo vode, čo uľahčuje jeho stráviteľnosť (viď recept nižšie).

Sunday, July 12, 2015

Unbaked black currant tart / Nepečená torta z čiernych ríbezlí / Tarte aux cassis

Servings : 12, calories per serving : 427
Preparation time : 60 min, waiting time : 2-3 h

This summer dessert is a sweet-sour currant jelly made from algae agar agar (see more information) flavoured with white chocolate and cream of yogurt, curd, and mascarpone. It´s good to serve it chilled with coffee as refreshment. Unbaked procedure maintains all the rich content and health effect of black currants in the dessert. Black currants are among the healthiest fruits for their powerful content of vitamin C, which at 100 g represents three times the recommended daily intake, and therefore, their anti-oxidative potential belongs to the highest among fruits. Along with a high level of anthocyanins, which are flavonoid phytochemicals, black currants help protect the body against cardiovascular, skin, and malignant diseases, inflammation, aging, strengthen vision, immunity, and are a good source of energy.
High content of black currants in the jelly, which was designed in our sweet laboratory initially for their rich natural purplish color, multiply both palatability and nutrient content.  Alternatively, adding the whipping cream or creamy mascarpone  into black currants jelly could increase rich taste of the tart (see the recipe below) .

Tento letný dezert je sladkokyslé ríbezľové želé pripravené zo superiasy agar agar (pozri viac informácií) ochutené bielou čokoládou a krémom z jogurtu, tvarohu a maskarpone. Podáva sa chladené ako  osvieženie ku káve.  Bohatý obsah a zdravotný účinok čiernych ríbezlí v tomto nepečenom dezerte je zachovaný. Čierne ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu pre ich vysoký obsah vitamínu C, ktorý v 100 g predstavuje trojnásobok doporučenej dennej dávky a ich antioxidačný potenciál má jednu z najvyšších hodnôt. Toto ovocie obsahuje tiež vysoký obsah antokyanínov, flavonoidných fytochemikálií. Pre tieto nutričné hodnoty, čierne ríbezle prispievajú k ochrane organizmu pred kardiovaskulárnymi, kožnými a zhubnými ochoreniami, zápalmi, starnutím, posilňujú  zrak, imunitu a sú zdrojom energie.
Vysoký obsah čiernych ríbezlí v tomto želé, navrhnutom v našom sladkom laboratóriu spočiatku hlavne pre jeho sýte prírodné bordovo fialkovasté sfarbenie, svojim dizajnom a technológiou nielen znásobuje svoju chutnosť, ale aj množstvo výživných látok. Zvýšenie plnosti lahodnej chute sa môže získať aj primiešaním smotany alebo smotanového mascarpone  do želé (viď recept nižšie).

Sunday, July 5, 2015

Minty chocolate unbaked tart / Mätovo čokoládová nepečená torta / Tarte sans cuisson au chocolat à la menthe

Servings : 8 / Calories per serving : 342
Time for preparation : 60 min, waiting time : 4 h

This delicacy is richly flavoured with mint, right from our garden. It's the unbaked tart retaining all the natural components, which could be otherwise destroyed by baking. It's ready for summer and healthy refreshment, with no overload of grease. Fat is only in mascarpone, a fine Italian creamy cheese, which gives the cake a zest and palatability. This mint-shaded and -flavoured dessert is served chilled, poured with dark chocolate and mint cream, additionally flavoured with a lime that multiplies its freshness. (See recipe below.)

Táto pochúťka je bohato ochutená pravou mätou z našej záhrady. Je to nepečená tortička, v ktorej sú zachované všetky prírodné zložky z mäty a iných surovín, ktoré by sa pečením zničili. Tento zákusok je pripravený pre letné posedenie a zdravé osvieženie, bez záťaže tukom. Tuk obsahuje len maskarpone, krémovitý smotanový syr, ktorý však jemne dodáva torte jej chutnosť. Dezert sfarbený a aromatizovaný  mätou sa podáva chladený a obliaty tmavou čokoládou s mätovým krémom, naviac ochutený limetkou, ktorá jej sviežosť znásobuje. (Viď recept nižšie.)