Pages

Friday, October 28, 2016

Brown Betty / Jablková žemľovka / Tarte aux pommes / Шарлотка

Servings : 8, calories for serving : 501
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

This dessert is often considered a meal of leftovers, because it is made of unused bread rolls or buns, in a combination with apples, or other seasonal fruits. Despite the meal is economical, it has an excellent taste underlined by a flavor of spices. In America, this autumn dessert is popular and its history dates back to 1864, when the recipe was first published as the "brown Betty". Betty is an English pudding dessert, which is also associated with French Apple Charlotte. In our recipe, we have used dried rolls dipped in eggs whisked in the sweetened milk. Then layers of rolls were combined with apples, curd (cottage cheese), raisins, and spices. The top was garnished with the egg whites snow and baked until golden brown.

Tento dezert je často považovaný za jedlo zo zbytkov, pretože sa môžu použiť zoschnuté neupotrebené rožky alebo žemle, v kombinácii s jablkami, alebo iným sezónnym ovocím. Napriek tomu, že je ekonomickým dezertom, má vynikajúcu chuť ktorú znásobia ešte vône jabĺk a korenia. V Amerike tento jesenný dezert je populárny a jeho história sa datuje do roku 1864, kedy recept bol prvý krát publikovaný ako "brown Betty". Betty je anglický pudingový dezert a súvisí s francúzskym Apple Charlotte. V našom recepte sme použili vajíčka v osladenom mlieku do ktorých sme namáčali suché rožky a kombinovali s jablkami, tvarohom, hrozienkami a koreninami. Vrch sme ozdobili s bielym snehom z bielkov a cukru a nechali pripiecť do zlato hneda. 

Thursday, October 27, 2016

Brussels sprouts gratin / Zapekaný ružičkový kel / Gratin de choux de Bruxelles / Запеченная брюссельская капуста

Servings : 8, calories for serving : 205
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

Brussels sprout looks like a small cabbage, but has a milder flavor. It belongs to the cabbage family, which also includes broccoli, kale, cauliflower and green cabbage. This vegetable has a number of vitamins, minerals, and fibers. Attention should be paid mainly to increased amounts of vitamin C, K, A, potassium, folate, and antioxidants. Brussels sprout is believed to protect against cancer due to a high content of glucosinolates (phytonutrients) and the ability to block an enzyme sulfotransferase. It is important not to over-cook it so that its nutritional value is not lost. In the following recipe, we have prepared brussels sprouts gratin with mushrooms and rice. Melted cheese Gouda on top of the gratin not only increased the nutritional value for vitamin K, but also flavored vegetables.

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta, je však jemnejšej chuti. Patrí do rodiny kapustovej zeleniny, ktorej súčasťou je aj brokolica, kel, karfiol a listová kapusta. Táto zelenina má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Pozornosť si zasluhuje hlavne zvýšené množstvo vitamínu K, C, A, draslíka, folátu, a antioxidantov. Považuje sa ako ochrana pred rakovinou pre jeho vysoký obsah  glukozinolátov (fytonutrienty) a schopnosťou blokovať enzýmy sulfotransferázy.  Je dôležité, aby sa pri príprave nerozvaril, čím by stratil svoju nutričnú hodnotu. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu zapekanej zeleniny nielen zvýšil nutričnú hodnotu so svojim obsahom vitamínu K, ale pridal tiež na chutnosti tejto gratinovanej zeleniny. 

Thursday, October 20, 2016

Kohlrabi gratin with mushrooms and rice / Gratinovaný kaleráb s hubami a ryžou / Gratin de сhou-rave aux champignons et riz / Запеченный кольраби с грибами и рисом

Servings : 8, calories for serving : 
Preparation time: 40 min, Baking time : 50 min

This recipe is a variation on the previous kohlrabi gratin with oyster mushrooms. Here, we have used mushrooms and basmati rice, which makes a fuller taste of the kohlrabi gratin and thus it is suitable as a main dish.

Tento recept je variáciou na predchádzajúci gratinovaný kaleráb s hlivou. Tu sme použili šampiňóny a kvalitnú Basmati ryžu, ktorá spraví gratinovaný kaleráb sýtejším a tak vhodným aj ako hlavné jedlo.

Sunday, October 9, 2016

Vintage decorating ideas from autumn garden / Vintage dekorácie z jesennej záhrady / Idées de décoration vintage du jardin d'automne / Винтажные идеи украшения из осеннего сада


This year, we have also grown decorative pumpkins, in addition to ordinary ones. We have bought the seeds and every seed gave rise to a different pumpkin. It is better to pick pumpkins up when they are small so that many types can be placed in the basket or in decorative bowl.

Okrem obyčajných tekvíc, tento rok sme vypestovali aj okrasné tekvičky. Z každého semienka vyrástol na jeseň iný druh tekvičky. Je lepšie ich obrať keď sú ešte malé, aby sa zmestilo čo najviac druhov do košíka, alebo okrasnej misy. 

Wednesday, October 5, 2016

Home-made liqueur Crѐme de Menthe / Domáci likér Crѐme de Menthe / Crѐme de Menthe fait à la maison / Домашний ликер Crѐme de Menthe

Servings : 900 ml, Calories per serving :
Preparation time: 30 min, Aging time : 2 weeks

This delicious refreshing liqueur with healing properties, especially on the digestive system, made from mint grown in our garden, is best to drink with ice cubes after the meal. It is used where  the peppermint flavour is desirable, in creams, ice creams, desserts and cocktails, the most famous being Grasshopper cocktail. Its discoverer, a French pharmacist Emile Griffard, was also a neighbour of the "Grand Hotel" in Angers, in the Loire Valley, where customers tested his mint liqueur around 1885.

Tento lahodný osviežujúci likér s liečivými účinkami, hlavne na tráviaci systém, vyrobený z mäty zo záhrady je najlepšie použiť s kockami ľadu po jedle. Používa sa aj tam, kde je žiadúca mätová príchuť v krémoch, zmrzline, zákuskoch a kokteiloch, z ktorých najznámejší je Grasshopper cocktail. Jeho objaviteľ, francúzsky farmaceut Emile Griffard bol aj sused Grand Hotela v Angers, v Údolí Loire, kde zákazníci testovali jeho likér okolo roku 1885. 

Baked garlic zucchini / Pečené cesnakové cukety / Courgettes rôties à l'ail / Запеченные кабачки с чесноком

Servings : 15, Calories per serving (41g) : 51
Preparation time: 15 min, Baking time : 40 min
Rich in vegetable fat, Omega 6 : Omega 3 = 8 : 1

We have found the original zucchini recipe by French chef Eric Ripert  and have slightly altered it to prepare crispy zucchini flavoured with garlic. Fragrance of herbs, which can be selected according to own possibilities, increased the taste of the truly organic garden vegetables. Suitable as a snack or perfect with a favourite afternoon summer/ fall drink.

Pôvodný recept od francúzskeho šéfkuchára Eric Ripert na stránke Marthy Stewart sme trochu pozmenili aby sme pripravili chrumkavé pečené cukety ochutené cesnakom. Vôňa byliniek, ktoré sa môžu vybrať podľa vlastných možností, ešte znásobilo chuť tejto naozaj bio záhradnej zeleniny. Vhodné ako snack, alebo k obľúbenému poobedňajšiemu nápoju. 

Chicken wings with honey teriyaki / Kuracie krídla s medovou teriyaki omáčkou / Ailes de poulet teriyaki / Куриные крылышки Терияки

Servings : 10, Calories per serving :
Preparation time: 15 min, Baking time : 60 min

Honey teriyaki flavored with ginger, garlic, soy sauce, sesame, and rice vinegar add the Asian taste with sweet-spicy glaze to baked chicken wings. Can be served as a snack, or with rice and broccoli as a main dish.
Úžasná medová teriyaki ochutená zázvorom, cesnakom, sójovou omáčkou, sézamom a ryžovým octom pridá pečeným kuracím krídelkám ázijskú príchuť a sladko-korenistú glazúru. Takéto krídelká sa môžu  podávať ako snack, alebo s prílohou (ryžou a brokolicou) aj ako hlavné jedlo. 

Monday, October 3, 2016

Persian love cake / Perzská torta lásky / Gâteau persan d'amour / Торт Персидская Любовь


Servings : 12, Calories per serving : 341
Preparation time: 45 min, Baking time : 60 min
See nutrition facts

Behind this romantic cake, perfumed with rose water and cardamom , is a love story of Persian woman who made an irresistible cake for the charming prince as a symbol of her love. While the original recipes using icing from whipped cream, our version of the cake is filled with the custard cream scented by rose water. The cream turns to a golden hue by adding saffron, which is considered a king of spices with some healing properties. Its bittersweet leathery earthy flavour complements the scent of roses. Thus, this gorgeous oriental dessert will certainly please someone, for whom it is baked and dedicated.

Za touto romantickou tortou parfumovanou s ružovou vodou, ružami a kardamomom - aromatickým perzským korením,  je povesť o perzskej žene, ktorá upiekla pôvabnému princovi neodolateľnú tortu ako symbol jej lásky. Kým pôvodné recepty používajú krém ušľahaný zo šľahačky, naša verzia tejto slávnej torty používa vanilkový krém parfumovaný ružovou vodou. Krému dodal zlatistý odtieň šafran, považovaný za kráľa korenín s niekoľkými liečivými vlastnosťami. Jeho horko-sladká koženo-zemistá aróma dopĺňa vôňu ruže. Tak, tento nádherný orientálny dezert určite poteší toho, pre koho je upečený a venovaný.

Sunday, October 2, 2016

Zucchini burgers / Cuketové fašírky / Hamburgers aux courgettes / Котлеты из цукини

Servings : 15, Calories per serving :
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min

These burgers contain grated zucchini rather than minced pork meat and that is a good and tasty choice to consume the autumn garden harvest. They are also flavoured with savoury chicken sausages, but vegetarians can omit it. Instead of frying, they are baked in the oven. Crispy, aromatic, and healthy burgers can be served as a snack with the zucchini-tomato dip or with the other side dish.

Tieto fašírky obsahujú namiesto pomletého bravčového mäsa postrúhané cukety, ktoré sú dobrou a chutnou voľbou pre konzumáciu jesennej úrody. My sme ich ešte ochutili s pikantnými kuracími párkami, ale pre vegetariánov sa môžu pripraviť bez nich. Nie sú vyprážané, ale pečené v rúre. Chrumkavé, aromatické a zdravé fašírky môžu sa podávať ako ľahké jedlo s cuketovo-paradajkovým dipom, alebo inou prílohou.