email

Ads 468x60px

Sunday, February 19, 2017

Hemp body balm / Konopný telový balzam / Baume de corps au chanvre / Конопляный бальзам для тела


Preparation time : 60 min. / yield : 70 ml

We were looking for formulation of a natural healing balm that would not only be beneficial for varicose veins, but also for the body. Finally, we were inspired by a technological procedure of Dr. Axe where hemp oil is used as a main component.

Hemp seed oil is considered miraculous and contains an exceptional concentration of essential fatty acids, which make it so special. It was used in treating heart infraction, arthritis, cancer, and other common diseases with massive amounts of essential fatty acids. This oil is the only plant containing vitamin D, which is necessary for calcium absorption. It contains vitamin E in advantageous amounts, has anti-inflammatory properties not found in other oils. It is also a natural sunblock.


Further component is shea butter, containing vitamins, medicinal waxes, unsaturated fatty acids, and phytosterols. Beeswax is another skin-healing ingredient, which protects moisture in the skin. Among essential oils, we have used frankincense, which is not only anti-aging, but also wrinkle-fighting, and is a natural antiseptic and disinfectant. Lavender oil helps reduce bacterial inflammation and provides relaxing. Lemon oil another addition because of its powerful d-limonene content with anti-inflammatory properties.  Coconut oil has both antimicrobial and antifungal properties. It also gives a base for the essential oils not to evaporate, but rather seep into the skin.

Hľadali sme formuláciu na prírodný liečivý balzam, ktorý by bol prospešný nielen na kŕčové žily, ale aj na celé telo. Pri zostave prípravku sme sa inšpirovali technologickým postupom od Dr.Axe, kde sme ako hlavnú zložku použili konopný olej. 

Tento olej sa považuje za zázračný a obsahuje výnimočnú koncentráciu esenciálnych mastných kyselín, vďaka ktorým sa úspešne uplatnil v liečbe srdcového infarktu, artritíde, rakovine a ďalších chorobách. Rozpúšťa krvné zrazeniny a má omladzujúce a ozdravujúce vlastnosti na pokožku. Obsahuje aj vitamíny D a E, má neprekonané protizápalové vlastnosti, ktoré sa nenašli v ostatných olejoch a je prírodným ochranným faktorom pri opaľovaní. 

Po konopnom oleji ďalšou zložkou je bambucké maslo, ktoré obsahuje vitamíny, liečivé vosky, nenasýtené mastné kyseliny, fytosteroly. Včelí vosk je ďalšia liečivá zložka, ktorá prispeje k uchovávaniu vlhkosti pokožky. Jedným z esenciálnych olejov, ktoré sme tiež použili, bol kadidlový olej známy už z biblických čias svojimi účinkami nielen proti vráskam,  ale aj ako prírodné antiseptikum a dezinfekčný prostriedok. Medzi ďalšími olejmi bol levanduľový esenciálny olej, ktorý pomáha znížiť zápal spôsobený baktériami a zároveň poskytuje relaxačné účinky. Citrónový olej je perfektným doplnkom tohto balzamu pre jeho obsah d-limonénu, ktorý je tiež protizápalový . A nakoniec kokosový olej v balzame má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti, čo poskytuje základ pre éterické oleje, ktoré sa neodparia, ale preniknú do pokožky. (Recept je nižšie)


Sources / Zdroje :

1. http://www.naturalnews.com/036039_hemp_seeds_oil_EFAs.html
2. https://draxe.com/homemade-lotion 

Ingredients:

30 ml hemp oil, cold pressed, organic
1 tbsp organic coconut oil, cold pressed
2 tbsp beeswax, granulated or grated
3 tbsp shea butter, organic
7 drops frankincense essential oil
7 drops lavender essential oil
7 drops lemon essential oil
Skewers
1 jar in diameter, which can hold one hand mixer whisk
2 little glass bottles for balm, avoid plastic containers containing BPA (biphenyl A) having a negative effect on the skin
Metal or wood spoons
Thermometer to 100 C / 212 F (optional)
All solid things sterile or rinsed with boiling water

Method :

1. Warm the water in a pan, place a jar with beeswax and oils on skewers in the pan, wait until dissolved, the temperature should not exceed 70 C/ 158 F.

2. Stir vigorously with a blender (or manually), take out from the hot bath, continue the stirring at room temperature and then place the jar in a cold water bath to cool the cream still mixing. When the mixture is cooled to about 50 C / 122 F (the jar does not burn to the touch), add essential oils and mix up further to full cooling.

3. Transfer the cooled balm with a spoon to sterile little bottles. Since the balm does not contain water, bacteria and fungi should not grow in it, so kept it at room temperature or in the refrigerator, where it turns into firmer consistency. Use on the body, avoiding eye contact. 


4. The balm is medium-greasy, it is absorbed to the skin after about 10 minutes.



-----------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

30 ml konopného oleja lisovaného za studena, najlepšie bio
1 PL bio kokosového oleja, lisovaného za studena
2 PL včelieho vosku, granulovaný alebo nastrúhaný
3 ČL bio bambuckého masla
7 kvapiek kadidlového esenciálneho oleja
7 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja
7 kvapiek citrónového esenciálneho oleja
Špajdle
1 pohár na zaváranie s priemerom, do ktorého sa zmestí jedna metlička ručného mixéru
2 sklené fľaštičky na krém, vyhnite sa plastovým nádobám s obsahom BPA (bifenyl A), ktorý negatívne pôsobí na pokožku
Lyžičky kovové
Teplomer do 100 C (voliteľné)
Všetky pevné veci sterilné, alebo opláchnuté vriacou vodou

Postup :

1. Do panvice dáme vodu, ktorú zahrievame, špajdle na ktoré postavíme 1 sklený pohár, do ktorého dáme vosk s olejmi a počkáme kým sa nerozpustí, teplota by nemala presiahnuť 70 C. 

2. Miešame a potom za stáleho intenzívneho miešania mixérom (alebo ručne) vyberieme z horúceho kúpeľa, pokračujeme v miešaní pri izbovej teplote a potom vložíme balzam do kúpeľa so studenou vodou, aby sa krém ochladil rýchlejšie. Keď sa balzam ochladí na približne 50 C (pohár na dotyk nepáli), vlejeme esenciálne oleje a mixujeme ďalej do plného ochladenia.

3. Ochladený balzam sterilnou lyžičkou prenesieme do fľaštičiek na krém. Pretože neobsahuje vodu, nemali by v ňom rásť baktérie a plesne, môžeme ho preto udržiavať pri izbovej teplote, alebo v chladničke, kde nadobudne pevnejšiu konzistenciu. Používame na telo, vyhýbame sa kontaktu s očami.


4. Krém je stredne mastný, po užití sa vstrebe asi po 10 minútach. 


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates