email

Ads 468x60px

Monday, August 7, 2017

Apricot cobbler with apricot ice-cream / Marhuľový kobler s marhuľovou zmrzlinou / Crumble à l'abricot avec la crème glacée aux abricots / Абрикосовый коблер с абрикосовым мороженым

Servings : 12, calories per cobbler serving : 241
Preparation time: 30 min, baking time : 40 min


Cobbler, a dish popular in the United Kingdom and United States, consists of a fruit or savoury filling poured into a large baking dish and covered with a batter, biscuit, or dumpling before being baked. We have made this quick seasonal apricot cobbler with apricot home-made healthy ice-cream. Such a cobbler disappears from the baking form quickly when served with refreshing cold dessert. 

Kobler je pečený dezert  populárny v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch, ktoré sa skladá z ovocia naloženého do  veľkej formy a pokryté cestom, sušienkami alebo rožkami. Môže sa použiť aj slaná plnka. My sme pripravili túto rýchlu sezónnu lahôdku s marhuľami a s marhuľovou domácou zdravou zmrzlinou. Takýto dezert zmizne z formy na pečenie rýchlo, keď sa podáva aj s osviežujúcou chladivou zmrzlinou.


Nutrition facts for a cobbler serving : 241 cal




Nutrition facts for an ice-cream serving : 38 cal



 COBBLER

Ingredients :

Filling
2 tbsp olive oil (or unsalted butter)
1 kg halved, pitted apricot
⅓ cup granulated sugar
1½ tbsp cornstarch, GMO-free
1 tsp cinnamon
¼ tsp allspice
¼ tsp nutmeg
¼ tsp cloves, ground freshly
1 tbsp pure vanilla extract

Topping
1 1/2  cups all-purpose flour, 20 % was substituted with oat fine flour + extra for thickening the butter
6 tbsp oat flakes
1/3 cup brown sugar (or to taste)
1½ tsp baking soda
8 tbsp (1 stick) unsalted butter, cubed
2-3 tbsp buttermilk
1 large egg

Directions :


1. Preheat the oven to 180°C (346 0F). Melt the butter (oil) in a 30-cm (12-inch) baking dish over medium heat, then set aside.
2. FILLING: Add the apricots to the butter (oil) in the baking dish and toss well to coat. In a small bowl, whisk the sugar with the cornstarch, cinnamon to combine. Add to the apricots and toss well to coat. Stir in the vanilla extract.

3. TOPPING: In the bowl, mix sifted flour, sugar, baking soda to combine. Add the butter and process until pea-sized pieces form. 
4. Make a well in the center of flour mixture, add the buttermilk and egg, and mix well to combine. Then mix in oat flakes. If needed, add buttermilk, or flour. The mixture should crumble, like streusel. Crumble the topping evenly over the apricots in the pie form.
5. BAKE THE COBBLER: Transfer the pan to the oven and bake until the topping is golden brown and the filling is bubbly, 35 to 40 minutes. Let cool at least 10 minutes before serving with apricot ice cream.

APRICOT ICE CREAM

Ingredients :

300 g apricots
250 g Greek yoghurt fat-free
3 tbsp coconut milk, the fat portion of the upper (or sour cream)
1 tbsp lemon juice
1 tbsp honey if needed

Method :

1. Mix or blend all ingredients, place into a container for ice-cream and leave in the freezer.
2. Stir ice-cream every half an hour to complete freezing; this procedure prevents mainly crystal formation. After freezing, place ice-cream before serving in the refrigerator for 10 minutes, or room temperature to soften and scoop ice-cream using an ice scoop into glasses.

-----------------------------------------------------
(Slovak)

KOBLER

Zloženie:

Plnka
2 lyžice masla (alebo olivového oleja)
1 kg - marhule, odkôstkovaných a rozdelených na polovice
⅓ hrnčeka trstinového cukru
1 lyžica kukuričného škrobu, geneticky nemodifikovaného
1 lyžička škorice
¼ lyžičky celého korenia
¼ lyžičky muškátového orieška
¼ lyžičky klinčekov, čerstvo pomleté
Štipka soli
1 lyžica vanilkového extraktu

Cesto na pokrytie
1,5 hrnčeka polohrubej múky, 20% môže byť nahradená ovsenou jemnou múkou alebo kokosovou múkou + extra múky na zahustenie cesta
6 lyžíc ovsených vločiek
1/3 šálky trstinového cukru (alebo podľa chuti)
1½ lyžičky sódy na pečenie
8 lyžíc masla, pokrájané na kocky
2-3 lyžičky zakysanky
1 veľké vajce

Postup :

1. Predhrejeme rúru na 180 ° C (346 0F). Rozpustíme maslo (olej) v približne 30 cm (12-palcovej) okrúhlej forme na pečenie na strednom ohni, potom odložíme.

2. PLNKA: Pridáme marhule do masla (oleja) vo forme na pečenie a premiešame. V malej miske rozmiešame cukor s kukuričným škrobom, škoricou. Pridáme k marhuliam a dobre premiešame. Primiešame vanilkový extrakt.

3. CESTO: V miske premiešajte preosiatu múku, cukor, sódu na pečenie. Pridáme maslo a pracujeme, až kým sa vytvoria kúsky ako veľký hrach.

4. V strede cesta spravíme dieru do ktorej pridáme zakysanku, vajce a dobre premiešajte. Potom primiešame ovsené vločky. V prípade potreby pridáme cmar alebo múku. Zmes by sa mala rozpadať, podobne ako mrvenička. Pomrvíme rovnomerne cesto na marhule v pekáči.

5. PEČENIE KOBLERU: Vložíme cesto do rúry a pečieme, kým je vrch zlatohnedý a plnka bublinkuje, 35 až 40 minút. Necháme vychladnúť najmenej 10 minút pred podávaním s marhuľovou zmrzlinou.

MARHUĽOVÁ ZMRZLINA

Zloženie :

300 g marhúľ
250 g grécky jogurt bez tuku
3 lyžice kokosové mlieko, vrchná tuková časť (alebo kyslú smotanu)
1 PL šťavy z citróna
1 PL medu ak potrebné

Postup :

1. Všetko zmixujeme a vylejeme do nádoby, ktorú dáme do mrazničky.
2. Zmrzlinu premiešavame každú polhodinu do úplného zmrazenia; týmto postupom zabránime hlavne tvorbe kryštálov. Po zmrazení  zmrzliny pred podávaním dáme do chladničky alebo rýchlejšie pri izbovej teplote na 10 minút zmäknúť a zmrzlinovou naberačkou môžeme nabrať do pohárov a podávať.



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates