Pages

Saturday, April 23, 2016

Bajadera Nougats / Nugátová Bajadera / Bajadera Nougats / Баядерка



Servings : 16 bars, calories for serving : 360
Preparation time: 45 min, Baking time : 0 min

La Bayadére is an exotic dancer or Bajadera are ex-Yugoslavian famous no bake bars. The pralines are rich, sweet, simply made of hazelnuts, almonds, biscuits, large amounts of chocolate, butter and sugar. The Croatian confectionery company Krash has a long tradition in making this Croatian classics. We were inspired by a recipe from Three Little Halves and He Needs Food. We have tried this classics from Balkan using mascarpone instead of butter, less sugar and their taste was more than delicious along with a cup of aromatic coffee.

Bajadéra môže byť exotická tanečnica  alebo bajadera je ex-juhoslovansnepečený dezert. Známa je čokoládová firma Kraš, kde sa pralinky vyrábajú a majú dlhú tradíciu ako chorvátska klasika. Tieto rezy sú sýte, sladké, jednoducho a rýchlo sa pripravujú z lieskových orieškov, mandlí, sušienok, veľkého množstva čokolády, masla a cukru. Tento recept z Balkánu sme našli na stránkach Three Little Halves and He Needs Food. My sme ho vyskúšali a použili sme maskarpone namiesto masla, menej cukru a aj tak  ich chuť bola výborná pri šálke voňavej kávy. 

Sunday, April 17, 2016

Sheep cheese and vegetable Napoleons / Napoleonky z bryndze a zeleniny / Napoléons de légume et fromage de brebis / Наполеоны из овечьего сыра и овощей

Servings : 4, calories for serving : 400
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It is also called as the mille-feuille - thousand leaves, because it consists of several layers of puff pastry with the custard cream between. In this variant, we have used slices of vegetable and sheep cheese, a procedure originally found in magazine Saveur and several blogs.

Pôvodný Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille – tisíc listov, pretože je spravený z niekoľkých vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými je pudingový krém. V tomto variante sa použili plátky zeleniny s ovčím syrom (bryndzou), ktorého pôvodný postup je v magazíne Saveur a niekoľkých blogoch

Vanilla Napoleon Slice / Napoleonky z vanilky / Gâteaux de mille-feuille / Наполеоны

Servings : three 9 cm (3 ½in) squares with 5 layers, Calories for serving : 1060
Preparation time: 90 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It's called as a mille-feuille [mil fœj] - thousands leaves because it is made from three layers of puff pastry and two custard layers. Several variants and forms of the Napoleon are known, krémeš in Slovakia and Poland, krempita in Balkan, the Napoleon in Russia, mille foglia in Italy, gâteau Napoléon or Napolen slice in Canada.  Besides the sweet form, it's also prepared in a spicy variant with cheese, spinach, and other vegetable. In this recipe, we have prepared a classic Napoleon with vanilla custard inspired by a French chef, Ludo Lefebvre, and Saveur magazine.

Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille [mil fœj]– tisíc listov, pretože je pripravený z troch vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými sú dve vrstvy  pudingovového vanilkového krému. Je známych niekoľko jeho variantov, krémeš v Poľsku a Slovensku, krempita na Balkáne, v Rusku je populárny ako Napoleon, v Taliansku sa volá mille foglie, v Kanade gâteau Napoléon alebo Napolen slice. Okrem sladkej formy sa pripravuje aj pikantná forma so syrom, špenátom a inou zeleninou. V tomto recepte sme pripravili klasický Napoleon s vanilkovým krémom a inšpirovali sme sa francúzskym kulinárom z Ameriky, Ludo Lefebvre a magazínom Saveur.

Sunday, April 10, 2016

Soap nuts instead of shampoo / Mydlové oriešky namiesto šampónov / Noix de lavage au lieu de shampooing / Мыльные орехи вместо шампуня



Soap nuts are a member of the genus Sapindus, shrubs growing in warm and tropical regions. The pulp of the soapberries contain saponins, substances having soap-like properties. They are a natural and anti-allergic alternative to synthetic detergents and shampoos, which in turn contain toxic substances to humans and the environment, as explained in the articles below. I found these nuts at health food stores at a good price (Yellow and Blue). I have washed my hair (which are falling out) with these nuts, then rinsed with herbs and little lemon juice, which act as a conditioner (with a lower pH). Alternatively, 2 tablespoons of vinegar in a liter of water can also be used as a conditioner. The scalp was not itchy, hair were soft, airy, wavy and not falling out as when using commercial shampoos.

Mydlové oriešky sú z rodiny Sapindus, kríkov rastúcich v teplých a tropických oblastiach. Dužina z plodov obsahuje látky, ktoré sa vyznačujú mydlotvornými vlastnosťami. Sú prírodnou protialegickou alternatívou k syntetickým šampónom a detergentom, ktoré naopak obsahujú toxické látky pre ľudí a životné prostredie, ako uvedené aj v nižšie uvedených článkoch. Tieto oriešky som objavila v obchodoch so zdravou výživou za výhodnú cenu (Yellow and Blue). Vyskúšala som ich na umytie vlasov, ktoré mi padali, potom prepláchla bylinkovým odvarom na vlasy s prídavkom citrónovej šťavy, ktorá pôsobí ako kondicionér (s nižším pH roztoku). Alternatívne, pár lyžičiek octu vo vode sa môže tiež použiť ako kondicionér. Pokožka hlavy bola prekrvená, nesvrbela, vlasy boli trochu jemnejšie, nadýchané, viac zvlnené a pri umytí mi nepadali, ako pri komerčných šampónoch.

Thursday, April 7, 2016

Broccoli or cauliflower sauce / Omáčka z brokoli alebo karfiolu/ Sauce de brocoli ou de chou-fleur / Cоуc из брокколи или цветной капусты

Servings : 3, calories for serving : 510
Preparation time: 20 min, Cooking time : 30 min

Broccoli and cauliflower may be prepared in a creamy sauce flavoured with the cheese from blue or green mould (Niva, Roquefort, Gorgonzola). Such a cheese can add a stronger flavour to a bit drab vegetable. The sauce is then poured over the pasta, Italian conchiglioni or spaghetti, and flavoured with small pieces of cheese and wild garlic.

Z brokolice a karfiolu sa môže pripraviť krémovitá omáčka ochutená syrom s modrou alebo zelenou plesňou (Niva, Roquefort, Gorgonzola), ktorá dá trochu fádnej zelenine príchuť týchto zrejúcich syrov. K tomu sme pripravili cestoviny, talianske conchiglioni alebo špagety, ktoré spolu s omáčkou sme ochutili ešte kúskami syru a medvedím cesnakom. 

Saturday, April 2, 2016

Kohlrabi gratin with oyster mushrooms / Gratinovaný kaleráb s hlivou ustricovou / Gratin de chou-rave et pleurote en huître / Запеченная кольраби с вешенками


Servings : 8, calories for serving : 270
Preparation time: 30 min, Baking time : 60 min

Kohlrabi has many health benefits, it contains mainly potassium that promotes the healthy heart and sulfur content in glucosinolate compound that has anti-cancer effects. In this recipe, we combined kohlrabi with oyster mushrooms, which reduce the cholesterol level and stimulate the immune system acting through human cytotoxic T cells and natural killer cells known to neutralize cancer cells. As a method, we made vegetable slices with sprinkled oysters fried with onions. Layers were then poured with dressing and after baking, we obtained an interesting texture of vegetable gratin. Oyster mushrooms and onion on the surface became deliciously caramelized and with the sweet-sour chutney, the meal appeared as a healthy and tasty option.

Kaleráb má veľa zdravotných výhod, obsahuje hlavne draslík, ktorý podporuje zdravie srdca a síru v zlúčenine glukosinolát s protirakovinovými účinkami. V tomto recepte sme ho skombinovali s hlivou ustricovou, ktorá znižuje cholesterol a stimuluje imunitný systém pôsobiac na ľudské cytotoxické T bunky a bunky zvané prirodzené zabíjače, ktoré neutralizujú rakovinové bunky. Pri príprave kalerábu sme použili gratináciu, teda zapekanie navrstvených tenkých plátkov kalerábu s trochou zemiakmi medzi ktorými sme poukladali opečenú hlivu s cibuľkou. Naukladané vrstvy sme  poliali zálievkou, ktorá vytvorila zaujímavú štruktúru zapekanej zeleniny. Pri pečení sa hliva a cibuľka na povrchu chutne skaramelizovala  a spolu s prílohou,  sladko-kyslastým čatní,  je to zdravá a chutná voľba (recept je nižšie).