email

Ads 468x60px

Thursday, October 20, 2016

Kohlrabi gratin with mushrooms and rice / Gratinovaný kaleráb s hubami a ryžou / Gratin de сhou-rave aux champignons et riz / Запеченный кольраби с грибами и рисом

Servings : 8, calories for serving : 
Preparation time: 40 min, Baking time : 50 min

This recipe is a variation on the previous kohlrabi gratin with oyster mushrooms. Here, we have used mushrooms and basmati rice, which makes a fuller taste of the kohlrabi gratin and thus it is suitable as a main dish.

Tento recept je variáciou na predchádzajúci gratinovaný kaleráb s hlivou. Tu sme použili šampiňóny a kvalitnú Basmati ryžu, ktorá spraví gratinovaný kaleráb sýtejším a tak vhodným aj ako hlavné jedlo.

Ingredients:


1 ½ cup basmati rice
250 g mushrooms 
4 sausages, spicy
1 onion, chopped
2 pods garlic, mashed
3 eggs
250 ml milk, whole 
1 tbsp vegeta natural (seasoning), without glutamate
5 tbsp olive oil
Pinch of salt
Pinch of ground pepper
½ tsp turmeric
3 kohlrabi, medium, sliced thinly on a grater

Method :

1. Boil the rice with ½ onion (whole), turmeric and a little oil (about 1 tbsp)
2. Cut kohlrabi into thin slices on a grater, mix them with a little oil
3. Fry onion and mushrooms slices, then saute until tender
4. Cook the sausages, cut into slices and mix with rice
5. Brush a pan or glass baking bowl with oil and arrange on the bottom the slices of kohlrabi, and then rice, repeat 2x more and on the top put the slices of kohlrabi
6. Whisk eggs, add the milk, garlic, seasoning (vegeta), pepper, salt, and pour out evenly onto the stacked layers, the egg mixture should cover all layers including the upper slices of kohlrabi, best to calculate in advance the amount it needs
7. Bake in preheated oven at 200 0C (400 0F) for about 45-50 min., when the top slices burn, reduce the temperature and continue baking

---------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

1 ½ hrnček ryža basmati
250 g šampiňónov (alebo iných húb)
4 párky, pikantnejšie
1 cibuľa, pokrájaná
2 struky cesnaku, roztlačeného
3 vajíčka
250 ml mlieka, plnotučného
1 PL vegeta prírodná, bez glutamátu
5 PL olivový olej
Štipka soli
Štipka korenia
½ CL kurkuma
3 kaleráby, stredne veľké, pokrájané na tenké plátky na strúhadle

Postup :

1. Ryžu uvaríme s ½ cibuľou (nepokrájanou) s kurkumou a trochu oleja (asi 1 PL)
2. Kaleráb narežeme na tenké plátky na strúhadle, pomiešame ich s trochou oleja
3. Na cibuľke opražíme a potom podusíme plátky húb do mäkka
4. Uvaríme párky, pokrájame na kolieska a zmiešame s ryžou
5. Panvicu alebo sklenú misu na pečenie potrieme olejom a poukladáme plátky kalerábu, na ne huby, a potom ryžu, opakujeme ešte 2x a na vrch poukladáme plátky kalerábu
6. Vyšľaháme vajcia, pridáme mlieko, cesnak, vegetu, korenie, soľ a vylejeme rovnomerne na poukladané vrstvy, vajíčková zmes by mala pokryť všetky vrstvy vrátane vrchných plátkov kalerábu, najlepšie si je vopred vypočítať množstvo, ktoré potrebujeme
7. Pečieme v predhriatej rúre na 200 0C (400 0F) asi 45-50 minút, ak vrchné plátky sa pripekajú, znížime teplotu a pokračujeme v pečení

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates