email

Ads 468x60px

Monday, June 23, 2014

BRYNDZA - Sheep cheese spread with chives and red pepper/ Nátierka z bryndze s pažitkou a červenou paprikou



Traditional sheep cheese - BRYNDZA - is a soft salted, fermented sheep cheese produced from raw, unpasteurized sheep's milk on sheep farms in the mountains or in bryndza-plants. It is prepared in Eastern Europe, especially in Slovakia, and its production dates back to the 18th century. Bryndza has medicinal properties, which have been clinically proven. It has about twice the amount of calcium than cow's milk, of a higher absorbency, and therefore, favorably influences osteoporosis. 

Furthermore, bryndza possesses many other minerals, is a source of high-quality proteins, B-complex vitamins, vitamin A, C, D, essential fatty acids, as well as a high content of omega-3 fatty acids. Compared to yogurt and acidified milk, bryndza has up to 10 times more varieties of useful lactic acid bacteria, probiotics, and about a billion CFU (colony forming units) per gram. Bryndza lowers cholesterol and glucose levels, blood pressure, inflammatory factors, and has antioxidant properties. 

Currently, there is bryndza on the market made from pasteurized sheep's milk or cow's milk. Such bryndza is not as good quality as traditional thus losing medicinal properties. These data are obtained from the relevant websites and publications. Bryndza is used for preparation of bryndza gnocchi and spreads. The following recipe is adapted to make a spread for a light dinner or snack served in the garden.


Ingredients:

250 g summer brzyndza
Chives chopped finely
1 onion chopped finely
1 teaspoon sweet red pepper
50 g soy spread Alpha Bio (or butter)


Preparation:

Mix and stir all ingredients together and serve with bread and buttermilk.
-------------------------------------------------------------------


Slovak

Tradičná bryndza je mäkký solený ovčí syr vyrobená fermentáciou zo surového, nepasterizovaného ovčieho mlieka na salašoch v horách a bryndziarňach. Vyrába sa vo východnej Európe, hlavne na Slovensku, a jej výroba sa datuje od 18. storočia. Má liečivé vlastnosti, ktoré boli klinicky dokázané. Obsahuje asi dvojnásobné množstvo vápnika než kravské mlieko, ktoré má vyššiu vstrebateľnosť, a preto priaznivo ovplyvňuje osteoporózu. Má mnoho iných minerálov, je zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov B-komplexu, vitamínov A, C, D, esenciálnych mastných kyselín, ako aj vyššieho obsahu 3-omega mastných kyselín.

V porovnaní s jogurtom a acidofilným mliekom, obsahuje až 10 násobok rôznych druhov užitočných mliečnych baktérií, probiotík, a v 1 grame asi miliardu CFU (colony forming units). Znižuje hladinu cholesterolu, krvný tlak, glykémiu, faktorov zápalového procesu a má antioxidačné vlastnosti. V súčasnosti je na trhu predávaná aj bryndza vyrobená z pasterizovaného alebo kravského mlieka, ktorá nie je tak kvalitná ako tradičná bryndza a stráca liečivé vlastnosti. Tieto informácie sú získané z relevantných webových stránok a publikácií. Z bryndze sa pripravujú bryndzové halušky a nátierky. Nasledujúci recept je pre prípravu nátierky vhodnej pre ľahkú večeru alebo olovrant podávaný v záhrade.


Zloženie:

250 g letnej brzyndze
pažítka pokrájaná na drobno
1 cibuľa posekaná na drobno
1 čajová lyžička sladkej červenej papriky
50 g sójovej pomazánky Alfa Bio (alebo maslo)


Príprava:

Všetky zložky spolu rozmiešajte a podávajte s chlebom a zakysankou.

2 comments:

Milena Poptoleva said...

Чудесна разядка,с която с удоволствие бих намазала една филийка топло хлебче:)))

Unknown said...

Thank you, Благодаря, да, топло хлебче .... :-)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates