Sangria is a popular low-alcoholic citrus beverage of Spanish origin for the hot summer. As the name implies, it is prepared from the red wine of like-blood color (la sangre is
in the
Spanish - blood). I
have prepared a white version of the Spanish summer drink prepared from
watermelon, cucumber flavored with citrus fruits (lime and tangerine)
and mint.
But the most important - I used sweet dry white RULAND wine from the vineyards at Topoľčianky in western Slovakia. This tasty drink is very easy to set and adjust according to your own imagination.
But the most important - I used sweet dry white RULAND wine from the vineyards at Topoľčianky in western Slovakia. This tasty drink is very easy to set and adjust according to your own imagination.
Sangria je populárny nízko-alkoholický
citrusový španielsky nápoj pre holúce leto.
Ako názov napovedá, je pripravený z červeného vína kravej farby (la
sangre znamená španielsky – krv). Ja som pripravila bielu verziu španielskeho
letného nápoja pripravenú z červeného melónu, uhorky, ochutenú citrusovými plodmi (limetkou a
mandarínkou) a mátou. Ale najhlavnejšie – použila som sladkasté suché biele víno
RULANDSKÉ z viníc pri Topoľčiankach na západnom Slovensku. Tento chutný nápoj je veľmi ľahké pripraviť a
upraviť podľa vlastnej fantázie.
Ingredients (for 4 persons) :
1 small cucumber, sliced
½ lime, sliced
Fresh juice of 1 tangerine
1 slice of red watermelon,
cut into 1 cm cubes, with pips removed
10 fresh mint leaves
400 ml white sweet wine, eg.
Ruland
Soda or carbonated mineral
water, eg. Magnesia
5 tablespoons of cane sugar
Small ice cubes
Method :
Place sliced watermelon,
lime, cucumber, whole mint leaves into a glass pitcher, add wine, sugar and
tangerine juice, stir and let cool in the refrigerator for at least 2 hours.
Then put in a cocktail glass a few pieces of watermelon cubes from the sangria
glass pitcher, a slice of cucumber, and wine till ¾ of the cocktail glass. Add
2 -3 small ice cubes and fill with sparkling soda. Garnish with a slice of
lime, cucumber, put a straw into the glass
and serve on hot summer days to relax. Enjoy !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie (pre 4 osoby) :
1 menšia uhorka pokrájaná na plátky
½ limetky pokrájaná na plátky
Čerstvý džús z 1 mandarínky
1 plátok červeného melónu pokrájaný na 1cm
kocky s odstránenými jadrami
10 lístkov čerstvej máty
400 ml bieleho sladšieho vína , nap.
Rulandské
Sóda alebo sýtená minerálna voda, nap.
Magnézia
5 lyžíc trstinového cukru
Malé kocky ľadu
Postup :
Nakrájaný melón,
limetku, uhorku, mátu dáme do skleného džbánu, alebo väčšieho pohára, pridáme
víno, cukor, a mandarínkový džús, premiešame a dáme do chladničky
minimálne na 2 hodiny. Potom servírujeme do koktailových pohárov. Dáme do pohára pár kúskov dyne, uhorky,
a do ¾ pohára dolejeme vínom z pohára sangrie. Pridáme 2 malé kocky ľadu a dolejeme ¼
perlivou sódou. Ozdobíme plátkom limetky, uhorky, dáme do pohára steblo a
podávame v horúcich letných dňoch.
0 comments:
Post a Comment