email

Ads 468x60px

Monday, July 28, 2014

Red currants cake with meringues/ Ríbezľový koláč s bezé





This recipe is from my mom, who makes this cake every summer when red currants are ripen in her garden. However, I have changed it a little: I replaced butter, white sugar and 4 eggs in dough for only 2 egg yolks, grapeseed oil instead of butter and cane sugar. Thus, the cake from such a dough is healthier and tastier.
The garnish is from snow meringues from egg whites, which means light as a kiss, as romantic French people call this white snow decoration -  baisé (kissed).

Tento recept je od mojej mamy, ktorý robieva každé leto keď dozrejú ríbezle v záhrade. Ja som v ňom zmenila cesto ktoré sa pripravovalo z masla, bieleho cukru a niekoľkých vajec za cesto len s 2 žĺtkami, hroznového oleja namiesto masla a trsteného cukru. Preto koláč z takéhoto cesta je zdravší a aj chutnejší. Ozdobuje sa so snehovým bezé z vaječných bielok, čo znamená ľahké  ako bozk podľa romantických Francúzov (baiser vyslovuje sa beze a znamená dať pusinky).

Ingredients :

Dough:
(1 cup = 240-250 ml)
¾ cup grape seed oil (180 ml)
1 ½ cup cane sugar
2 eggs
3 cup all purpose flour
2 teaspoons baking powder
1.5 to 2 cup milk

Fruity garnish with meringues:
1 kg or more red currants washed and without stems
3 egg whites
150 g cane sugar

Procedure : 

1 Mix oil with sugar
2 Stir in egg yolks
3 Add milk
4 Stir in dry ingredients
5 Whisk the egg whites and slowly stir rigid foam in dough
6 Pour into greased and floured forms of 28x38 cm or of approximate size.
7 Insert into the pre-heated oven at 170 °C and bake for 30 minutes, do not open the oven during this time otherwise the dough will not rise.
8 Remove from oven and sprinkle with red currants. Then coat with the meringues. It's  snow from the egg whites and sugar which you continue whipping after adding sugar on the boiling water bath untill the snow gets warm and a firm consistency.
9 Put back in the oven and at 150 °C bake for 15 min. or untill the snow gets a finely brownish color.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Slovak

Zloženie :

Cesto :
(1 cup = 240-250 ml)
¾ cup olej z hroznových semienok (180 ml)
1 ½ cup trstinového cukru
2 vajíčka
3 cup polohrubej múky
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1,5 - 2 cup mlieka

Ovocná ozdoba s bezé :
1 kg alebo viac červených ríbezlí odstopkovaných a umytých
3 bielka
150 g trstinového cukru

Postup :

1. Zmiešajte olej s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte suché zložky
5. Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
6. Vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej  formy 28x38 cm, alebo približnej veľkosti.
7. Vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 °C  na 30 minút.
8. Vytiahnite z rúry a posypte ríbezľami na ktoré natriete bezé. Je to ušľahaný sneh z bielok a cukrom, ktorý ste šľahali po pridaní cukru na vriacom vodnom kúpeli pokiaľ sneh sa neohrial a nezískal pevnejšiu konzistenciu.
9. Vložte naspäť do rúry a pri 150 °C pečte 15 min. alebo pokiaľ sneh nedostane jemne hnedastú farbu. 


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates