email

Ads 468x60px

Friday, July 29, 2016

New York vanilla cheesecake with fruits / New York vanilkový cheesecake s ovocím / Gâteau New York au fromage avec fruits / Нью-Йорк чизкейк с фруктами

 Servings : 14, Calories per serving : 468
                      Preparation time: 30 min, Baking time : 100 min
                                             See nutrition facts 


New York cheesecake is a plain cheesecake made from pure cream cheese, lemon juice, sour cream, and vanilla. It's easy to make, without fancy ingredients in the creamy layer or on the top. It's baked and seems to be higher than other cheesecakes. We have used low-fat substitutes such as low-fat curd cheese and fat-free Greek yogurt in order to make a fitness-style and healthy dessert. Dark cocoa crust and black forest fruits, which complete the cake, underline the snow-white cream cheese filling and make it both irresistible and elegant in hot summer days.

New York cheesecake je jednoduchý koláč vyrobený z čistého krémového syra / tvarohu, citrónovej šťavy, kyslej smotany a vanilky. Je ľahké ho pripraviť, bez ozdobných ingrediencií v krémovej vrstve, alebo na vrchu koláča. Je pečený a zdá sa, že je vyšší než iné syrovo-krémové torty / koláče. My sme použili suroviny s nízkym obsahom tuku, ako je nízkotučný tvaroh a  grécky jogurt bez tuku, v štýle fitness a zdravého dezertu. Tmavý kakaový základ a plody z čierneho lesa, ktoré dokončujú tortu, sú v kontraste so snehobielou tvarohovou plnkou a smotanou čím ho robia elegantným a neodolateľným v horúcich letných dňoch.

Sunday, July 10, 2016

Lavender refreshing bars / Levanduľové osviežujúce rezy / Gâteaux rafraîchissants de lavande / Лавандовый освежающий десерт


Servings : 24, Calories per serving : 157
Preparation time: 60 min, Baking time : 15 min

See nutrition facts

These bars from curd cheese and yogurt, designed in our lab, are flavored with lavender, solidified with algae agar-agar and colored with the home-made raw black-currant syrup. We also made them in a combination with blueberries to add the bars´ freshness and the high antioxidant potential. We have garnished them with lavender flowers directly from our gardens, which plants we have bought in May at the marketplace.

There are more known species of lavender, so for bars we have used the tea from the dried lavender flowers (Lavandula angustifolia), which we bought in the herb store. Lavender in the garden flourishes in dry and sunny places in June-August. It is harder to grow lavender from seeds than from plants. For healing, lavender is applied for soothing nerves, insomnia, decrease in the blood pressure, against the stomach cramps and others. Lavender essential oil is used in the perfumery industry and it repels moths.

Tieto tvarohovo jogurtové rezy s príchuťou a arómou levandule z nášho labu sú spevnené riasou agar-agar a sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí. Pripravili sme ich aj v kombinácii s čučoriedkami, ktoré pridajú okrem sviežosti aj vysoký antioxidačný potenciál. Rezy sme ozdobili júlovými levanduľovými kvetmi priamo z našej záhrady, ktorých priesady sme dostali v máji na tržnici. 
         Pretože je známych viac druhov levandule, do rezov sme použili čaj zo suchých kvetov levandule (Lavandula angustifolia, Levanduľa lekárska), ktorú sme kúpili v bylinkárstve. Levanduľa v záhradke kvitne na suchých a slnečných miestach v júni až auguste. Zo semiačok je ťažšie vypestovať levanduľu než z priesad. V liečiteľstve sa uplatňuje pri upokojení, pri nespavosti,  mierne znižuje krvný tlak, je proti žalúdočným kŕčom a iných ťažkostiach. Levanduľová silica sa používa vo voňavkárskom priemysle a odpudzuje mole.

Tuesday, July 5, 2016

Rhubarb dessert with black-current syrup / Rebarbora so sirupom z čiernych ríbezlí / Rhubarbe dessert avec du sirop de cassis / Ревень с сиропом из черной смородины

Servings : 3, Calories for serving : 310
Preparation time: 15 min, Cooking time : 2 min
See nutrition facts


Rhubarb is a vegetable that has been used already in Chinese, Arabic, and European traditional medicine as a laxative. It contains a pigment parietin having an anticancer effect, and lycopene protecting the heart. Rhubarb has a high content of calcium and other minerals. It is rich in vitamins B, C, and A. One serving provides 45% of the daily necessary amount of vitamin K, which is necessary for healthy bones, osteoporosis, and damage to brain cells (such as, in Alzheimer's disease). The top of the green part of rhubarb contains higher amounts of oxalic acid, which can cause toxic effects on the kidneys and other organs. Some studies recommend avoiding foods containing oxalic acid, which can lead to the formation of calcium-oxalate gallstones.
                      We have made rhubarb dessert in a glass, which original recipe was in the magazine F.O.O.D. We have stewed the rhubarb, spilled it with the home-made raw black-currant syrup and layered with the curd (a kind of cottage cheese) - yogurt whip. This summer dessert is thus not only delicious, but also promotes health and fitness form.

Rebarbora je zelenina, ktorá bola známa už v čínskom, arabskom a európskom tradičnom liečiteľstve používanej ako laxatív. Obsahuje pigment parietin, ktorý má protirakovinové účinky a lykopén, ktorý chráni srdce. Má vysoký obsah vápnika a iných minerálov. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a A. Jedna dávka obsahuje aj 45 % denného potrebného množstva vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti, proti osteoporóze a poškodeniu mozgových buniek (napríklad aj v Alzheimerovej chorobe). Vrchné zelené časti rebarbory obsahujú vyššie množstvo kyseliny oxálovej, ktorá môže zapríčíniť toxické účinky na obličky a iné orgány.  Niektoré štúdie odporúčajú sa vyhnúť potravinám obsahujúce kyselinu oxálovú, ktorá môže viesť k vytvoreniu kalcium-oxalátových žlčových kameňov.
                      My sme z rebarbory pripravili dezert v pohári, ktorého pôvodný recept sme našli v časopise F.O.O.D. Dusenú rebarboru sme poliali domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a tvarohovým krémom s bielym jogurtom. Tento letný dezert je nielen chutný, ale podporuje aj zdravie a fitnes formu. 

Saturday, July 2, 2016

Minestrone Soup / Minestrone polievka / soupe Minestrone / Суп Минестроне

Servings : 5, Calories for serving : 140
Preparation time: 15 min, Cooking time : 60 min

This Italian specialty is a thick vegetable soup, which can vary in any other recipe. We were partly inspired by recipes from Woman and Home and/or BBC Food.
Táto talianska špecialita, hustá zeleninová polievka, sa môže obmieňať v každom inom recepte. My sme sa z časti inšpirovali receptom z Woman and Home a BBC Food.

Wednesday, June 22, 2016

Carob Apple Cake / Karobový koláč s jablkami / Gâteau de caroube avec des pommes / Кэроб торт с яблоками /

Servings : 12, Calories for serving : 170
Preparation time: 15 min, Baking time : 45 min

Carob, naturally sweet powder, is an alternative to cocoa powder, however, with a different taste. In contrast to cocoa, it is free of the stimulants – caffeine, theobromine, and oxalic acid, which prevent the body from using calcium and zinc. It is also used to replace the flour in gluten-free diet. The carob tree is native mainly to the Mediterranean region. Carob was first used thousands of years ago and believed that John the Baptist sustained himself using carob beans, therefore, carob is also called St. John's bread. Carob has three times more calcium content than milk. Moreover, it contains proteins as well as vitamins A, B, B2, B3, and D. It is also high in phosphorus, potassium, magnesium and other elements. 
             In this recipe, we were inspired by a juicy and tasty carob cake from Macedonian Cuisine blog, where healthy ingredients are used including buckwheat flour and apples. As a garnish, we have made sweet apple chips, with which we decorated the cake along with mint leaves.

Karob, alebo rohovník, prirodzene sladký prášok, je alternatívou ku kakaovému prášku, avšak s odlišnou chuťou. Na rozdiel od kakaa, je bez stimulantov - kofeínu, teobromínu a kyseliny šťaveľovej, ktoré bránia telu využitie vápnika a zinku. Používa sa tiež ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Karob  je pôvodom prevažne z oblasti Stredomoria. Bol prvýkrát použitý pred tisíc rokmi a verilo sa, že Ján Krstiteľ sám používal bôby z karobu, a preto je tiež známy ako svätojánsky chlieb. Karob má viac ako trikrát toľko vápnika ako mlieko. Okrem toho obsahuje bielkoviny, ako aj vitamíny A, B, B2, B3, a D. Má tiež vysoký obsah fosforu, draslíka, horčíka a ďalších prvkov. 
             V tomto recepte sme sa inšpirovali chutným a šťavnatým koláčom z karobu a jabĺk z blogu Macedonian Cuisine, kde sa použili zdravé prísady vrátane pohánkovej múky a jabĺk. Ako ozdobu sme spravili sladké jablkové čipsy, s ktorými sme ozdobili koláč spolu s mätovými lístkami.

Friday, May 6, 2016

Vegan apple bullets / Veganské jablkové guľky / Vegan balles aux pommes / Веганские яблочные шарики


Servings : 15 balls, Calories for serving : 90
Preparation time: 15 min, Baking time : 5 min

These vegan and vegetarian balls contain especially B-complex vitamins and essential fatty acids that the human body cannot synthesize. In this recipe, we were inspired by the Macedonian cuisine blog, where are the recipes from the Balkans and Greece.

Tieto veganské a vegetariánske guľky obsahujú veľa vitamínov, hlavne skupiny B a esenciálne mastné kyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje pretože si ich nevie syntetizovať. Pri tomto recepte sme sa inšpirovali z blogu Macedonian Cuisine, kde sú recepty z Balkánu a Grécka.

Saturday, April 23, 2016

Bajadera Nougats / Nugátová Bajadera / Bajadera Nougats / Баядерка



Servings : 16 bars, calories for serving : 360
Preparation time: 45 min, Baking time : 0 min

La Bayadére is an exotic dancer or Bajadera are ex-Yugoslavian famous no bake bars. The pralines are rich, sweet, simply made of hazelnuts, almonds, biscuits, large amounts of chocolate, butter and sugar. The Croatian confectionery company Krash has a long tradition in making this Croatian classics. We were inspired by a recipe from Three Little Halves and He Needs Food. We have tried this classics from Balkan using mascarpone instead of butter, less sugar and their taste was more than delicious along with a cup of aromatic coffee.

Bajadéra môže byť exotická tanečnica  alebo bajadera je ex-juhoslovansnepečený dezert. Známa je čokoládová firma Kraš, kde sa pralinky vyrábajú a majú dlhú tradíciu ako chorvátska klasika. Tieto rezy sú sýte, sladké, jednoducho a rýchlo sa pripravujú z lieskových orieškov, mandlí, sušienok, veľkého množstva čokolády, masla a cukru. Tento recept z Balkánu sme našli na stránkach Three Little Halves and He Needs Food. My sme ho vyskúšali a použili sme maskarpone namiesto masla, menej cukru a aj tak  ich chuť bola výborná pri šálke voňavej kávy. 

Sunday, April 17, 2016

Sheep cheese and vegetable Napoleons / Napoleonky z bryndze a zeleniny / Napoléons de légume et fromage de brebis / Наполеоны из овечьего сыра и овощей

Servings : 4, calories for serving : 400
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It is also called as the mille-feuille - thousand leaves, because it consists of several layers of puff pastry with the custard cream between. In this variant, we have used slices of vegetable and sheep cheese, a procedure originally found in magazine Saveur and several blogs.

Pôvodný Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille – tisíc listov, pretože je spravený z niekoľkých vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými je pudingový krém. V tomto variante sa použili plátky zeleniny s ovčím syrom (bryndzou), ktorého pôvodný postup je v magazíne Saveur a niekoľkých blogoch

Vanilla Napoleon Slice / Napoleonky z vanilky / Gâteaux de mille-feuille / Наполеоны

Servings : three 9 cm (3 ½in) squares with 5 layers, Calories for serving : 1060
Preparation time: 90 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It's called as a mille-feuille [mil fœj] - thousands leaves because it is made from three layers of puff pastry and two custard layers. Several variants and forms of the Napoleon are known, krémeš in Slovakia and Poland, krempita in Balkan, the Napoleon in Russia, mille foglia in Italy, gâteau Napoléon or Napolen slice in Canada.  Besides the sweet form, it's also prepared in a spicy variant with cheese, spinach, and other vegetable. In this recipe, we have prepared a classic Napoleon with vanilla custard inspired by a French chef, Ludo Lefebvre, and Saveur magazine.

Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille [mil fœj]– tisíc listov, pretože je pripravený z troch vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými sú dve vrstvy  pudingovového vanilkového krému. Je známych niekoľko jeho variantov, krémeš v Poľsku a Slovensku, krempita na Balkáne, v Rusku je populárny ako Napoleon, v Taliansku sa volá mille foglie, v Kanade gâteau Napoléon alebo Napolen slice. Okrem sladkej formy sa pripravuje aj pikantná forma so syrom, špenátom a inou zeleninou. V tomto recepte sme pripravili klasický Napoleon s vanilkovým krémom a inšpirovali sme sa francúzskym kulinárom z Ameriky, Ludo Lefebvre a magazínom Saveur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates