Servings : 25 / Calories per serving : 163
Preparation time : 60 min
Baking time : 50 min
See nutrition facts
This retro, low fat recipe comes from Eating Light Journal,
which originally followed recipes of New American Cooking. The lime bars taste
as shortcakes of sour – sweet and fresh aroma, good for the summer coffee time.
They contain a lot of fresh squeezed lime juice and an increased number of egg
yolks (and cholesterol), which, however, make the cake richer and tasteful.
Tento retro recept s nízkym obsahom tuku pochádza zo žurnálu
Eating Light, ktorý pôvodne nasledoval recepty z New American Cooking.
Limetkové rezy chutia ako kyslo - sladké biskvity sviežej arómy, výborné pre
letné posedenie pri voňajúcej káve. Obsahujú veľa čerstvo vylisovanej
limetkovej šťavy a zvýšený počet žĺtok (a cholesterolu), ktoré však robia rezy plnšie a
chutnejšie.
Ingredients :
2,5 cups
all-purpose flour
0,5 cup confectioners’
sugar + extra for dusting
0,5 cup
unsalted cold butter (115g)
3 ounces cold
cream cheese (85g)
¼ tsp almond
extract
4 eggs
2 cups white
granulated sugar
½ cup fresh
lime juice
1 tbsp
grated lime zest
1 tsp vanilla
extract
Method :
1. Combine 2
¼ cups of flour, confectioners’ sugar, butter, cream cheese and almond extract.
Mix until crumbly but holds together when squeezed.
2. Transfer
dough to a 23-cm by 33-cm (9-inch by 13-inch) or approximately of the similar
size of baking dish; press evenly into
bottom and approximately 1.5 cm (½ inch)
up sides. This step takes longer than usual, since the dough is pressed with
fingers or the back site of fork.
3. Bake 20
to 25 min. in pre-heated oven at 170 oC (350 oF), or until
lightly browned. Transfer to wire rack and cool 10 min.
4. In the
meantime, whisk together eggs, granulated sugar, lime juice, lime zest, vanilla
and the remaining ¼ cup of flour, pour over hot/warm baked crust. Alternatively,
as I made, ¼ tsp of baking soda can be added together with flour and the
whipped egg whites mix in gently lastly; it will result in more airy texture.
5. Return to
oven; bake for 25 min. until center is just set. Transfer to wire rack, cool
completely. Cover and refrigerate, the best for 6 hrs or overnight.
6. Just
before serving, cut into bars, dust tops with confectioners’ sugar. Store in
refrigerator.
---------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
2,5 šálky (240
ml) polohrubej múky
0,5 šálky práškového
cukru + extra na posypanie
0,5 šálky
studeného masla, nesoleného (115g)
85 g
studeného jemného tvarohu
¼ lyžičky
mandľového extraktu
4 vajcia
2 šálky bieleho
kryštálového cukru
½ šálky
limetkovej šťavy
1 lyžica
strúhanej limetkovej kôry
1 lyžička
vanilkového extraktu
Postup :
1. Zmiešajte
2 ¼ šálky múky, práškový cukor, maslo, tvaroh a mandľový extrakt. Miešajte až cesto
je drobivé, ale drží pohromade pri stlačení.
2. Preneste
cesto na 23-cm x 33-cm (9-palcovú x 13-palcovú) alebo približne podobnej
veľkosti plechovú formu; stlačte rovnomerne do dna a asi 1,5 cm (½ palca) po
stranách. Tento krok trvá dlhšie, než je obvyklé, pretože cesto sa tlačí prstami
alebo zadnou stranou vidličky.
3. Pečte
20-25 min., alebo pokaľ cesto dostane zlatistú farbu. Preneste na rošt a nechajte
vychladnúť 10 min.
4. Do tej
doby, ušľahajte vajcia a zmiešajte kryštálový cukor, limetkovú šťavu,
limetkovú kôru, vanilku a zostávajúcu ¼ šálky múky, nalejte zmes do horúcej /
teplej upečenej kôrky. Alternatívne, ako som spravila ja, môžeme pridať ¼
lyžičky sódy bikarbóny do múky a šľahané vaječné bielky vmiešame jemne až nakoniec;
to bude mať za následok vzdušnejšiu textúru cesta.
5. Vráťte do
rúry; pečte 25 minút pokiaľ stred je
spravený. Preneste na drôtený rošt, nechajte úplne vychladnúť. Zakryte a dajte
do chladu, najlepšie po dobu 6 hodín alebo cez noc.
6. Tesne
pred podávaním, nakrájajte na obdĺžniky, poprášte vrch s cukrom a udržujte v
chladničke.
0 comments:
Post a Comment