email

Ads 468x60px

Wednesday, August 10, 2016

Zucchini non-noodle lasagna with oyster mushrooms / Cuketová lasagna s hlivou bez cestovín / Lasagne aux courgettes et pleurotes sans nouilles / Лазанья с цуккини и вешенками без макаронных изделий

Servings : 12, Calories per serving : 253
                               Preparation time: 60 min, Baking time : 50 min
                                              
Lasagna is a traditional rich dish of Italian origin, probably from the city of Naples from the Middle Ages. It refers to several layers of flat-shaped pasta interleaving with sauces, meat, and vegetable ingredients which are oven-baked. In this recipe, we have replaced pasta with a large zucchini from our garden and the meat with mushroom oysters having great health benefits on the immune system. Such a dish is more laborious to make, but the result is worth it – a load of bio harvest from your garden has been just on the plate before you.   

Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu, pravdepodobne zo stredovekého Neapola. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu, ktorá má veľký prínos pre zdravie a imunitu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale výsledok stojí za to -  bio úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri práve pred vami (recept je nižšie).

Ingredients :

1 very large courgette, e.g. best 30 cm long – around 10 inch (or 5 medium)
400 g mushroom oysters, cut
2 shallots, chopped
2 cloves garlic, minced
2 eggs
500 g ricotta cheese (5 % fat or with reduced-fat)
400 g mozzarella, gouda or similar cheese, grated
400 g tomato paste, thick
3 tbsp bread crumbs
4 tbsp olive oil
¼ tsp ground white pepper
½ tsp dried or fresh basil, chopped
½ tsp dried or fresh oregano, chopped
1 tsp dried or fresh parsley leaves, chopped

Method :

1. Cut courgette lengthwise into 3-4 mm thick pieces, using a grater, then place them on a baking rack and grill in the oven for 5 - 8 minutes, place them on paper towels to remove excess of the moisture.

2. In the meantime, fry shallot and garlic on the oil, add mushroom oysters and fry around 15 min., then mix in tomato paste with herbs and simmer on low for 10 min., the sauce should be thick, set aside.

3. In a separate bowl, mix ricotta cheese, ½ cup grated mozarella and eggs and preheat oven to 190 0C (375 0F).

4. In a 25 x 25 cm (approximately 9 in) baking form, spread ½ - ¾ cup of the tomato sauce and cover with the zucchini, 1 tbsp of bread crumbs to soak an excess of the moisture, then spread on it ½ - ¾ cup of the ricotta mixture and top with ¾ cup mozarella. Repeat until all ingredients are used up. Finish with a layer of zucchini and put in the oven for 30 min.

5. Spread the last amount of mozarella and bake 20 minutes more until the cheese is melted. After 10 min., when little cooled down, cut into squares and serve.

Tip : If you prefer a more classic lasagna, add minced beef meat to the tomato sauce and sprinkle layers with parmesan cheese. 





-----------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


1 veľmi veľká cuketa, najlepšie 30 cm dlhá (alebo 5 strednej veľkosti)
400 g hliva ustricová, pokrájaná
2 šalotky, nakrájané
2 strúčiky cesnaku, roztlačené
2 vajcia
500 g syra ricotta (5% tuku alebo so zníženým obsahom tuku)
400 g mozzarella, gouda, alebo podobný syr, strúhaný
400 g paradajkový pretlak, hustý
3 PL strúhanky
4 PL olivového oleja
¼ CL mleté biele korenie
½ CL sušenej alebo čerstvej bazalky, posekanej
½ CL sušené alebo čerstvé oregano, posekané
1 CL sušená alebo čerstvá petržlenová vňať, posekaná

Postup :


1. Cuketu nakrájame pozdĺžne na 3-4 mm hrubé pláty, použijeme na to strúhadlo, potom ich položíme na plechy a v rúre grilujeme 5 - 8 minút, potom ich dáme na papierové obrúsky aby sa odstránila z nich voda.

2. Zatiaľ restujeme šalotku a cesnak na oleji, pridáme hlivu a opekáme asi 15 min., potom vmiešame paradajkový pretlak s bylinkami a varíme na nízkej teplote s miešaním po dobu 10 min., omáčka by mala byť hustá, potom odstavíme.

3. V miske zmiešame syr ricotta, ½ šálky strúhaného tvrdého syra a vajcia, predhrejeme rúru na 190 0C (375 0F).

4. V pekáči asi 25 x 25 cm roztrieme ½ - ¾ šálky paradajkovej omáčky a zakryjeme s cuketou, posypeme 1 PL strúhanky, aby nasiakla prebytok vlhkosti, potom rozotrieme na to ½ - ¾ šálky ricotta zmesi a posypeme tvrdým syrom. Opakujeme kým neminieme všetky zložky. Skončíme s vrstvou cukety a vložíme do rúry na 30 min.

5. Posypeme posledným množstvom tvrdého syra a pečieme ešte 20 minút kým sa nerozpustí syr. Po 10 min., keď lasagne trochu vychladne, nakrájame na štvorce a podávame.

Tip: Ak dávate prednosť klasickej lasagni, varíme mleté ​​hovädzie mäso v paradajkovej omáčke a posypeme parmezánom.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates