Servings : 4, calories per serving : 432
Preparation time: 45 min, cooking time : 60 min.
Rich in fiber, amino acids, folate, vitamin A, vitamin K, copper
Rich in fiber, amino acids, folate, vitamin A, vitamin K, copper
This Mediterranean soup can be cooked only with vegetable as
a vegan/vegetarian, or along with Italian sausages. It is slightly adapted from
several blogs (Sharedappetie.com, Nutritionstudies.com). This time, we have
made it as vegetarian /vegan using white beans and onion from our garden
harvest. Kale (or leaf cabbage, a variety of Brassica oleracea) was from the
market, as well as another vegetable. Kale is high in vitamin K ; 100 g of kale
has 705 micro grams of vitamin K, which represents 6-7 times higher dose than the
USDA recommendations per day. The main taste of our soup was attributed to the
beans with a slight flavour of kale. A toast or baguette with or without cheese
can make that even better.
Táto stredomorská polievka môže byť varená len so zeleninou ako veganská / vegetariánska, alebo spolu s talianskymi klobáskami. My sme sa pri jej príprave inšpirovali niekoľkými blogmi (Sharedappetie.com, Nutritionstudies.com). Tento krát sme ju uvarili ako vegetariánsku / vegánsku z bielej fazule a cibule z našej záhradnej úrody. Kel (druh Brassica oleracea) bol z tržnice, rovnako ako ďalšia zelenina. Kel má vysoký obsah vitamínu K; 100 g kelu obsahuje 705 mikro gramov vitamínu K, čo predstavuje 6-7 krát vyššiu dennú dávku ako odporúča USDA. Hlavnú chuť našej polievky tvorili fazuľky s miernou príchuťou kelu. K tomu sa hodia aj opečené kúsky bagety, so syrom alebo bez neho, pokvapkané s olivovým olejom.
Ingredients :
1 medium onion, chopped
1 carrot, diced
1 large potato, diced
1 tomato, diced
2 cloves garlic, minced
3 tbsp olive oil (for cooking)
¼ kale head, stems removed and roughly chopped
1 cup (240 ml) white beans, dried (or canned, drained)
1 1/2 tbsp vegetable seasoning, Vegeta (or chicken stock)
1 bay leave
Pinch of Himalaya salt or other salt
Pinch of black pepper
Method :
1. Cook beans with the bay leave in 2 1/2 cups of water until tender (to make it faster, soak beans in water overnight).
2. Fry onion and garlic on the oil for few minutes, add carrot, potato, sauté for 5 min., then cover and cook until semi tender. Add kale, cover with water and cook until vegetable is tender. Before the all is ready, stir in diced tomato.
3. Pour in soft beans in the water in which they were cooked, mix and season with Vegeta (or chicken stock), salt, and pepper. Cook 5 min. more.
4. The soup tastes better the next day, so refrigerate the soup for the following day.
5. Optionally, serve with slices of baguette drizzled with olive oil and cheese, and baked for 5 minutes until toasted.
----------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
1 cibuľa, stredne veľká, pokrájaná
1 mrkva, nakrájaná
1 veľký zemiak, nakrájaný
1 paradajka, pokrájaná
2 strúčiky cesnaku, roztlačené
3 lyžice olivového oleja (na varenie)
¼ hlávky kelu, stopky odstránené a pokrájaný
1 šálka (240 ml) bielej fazuľky, sušenej (alebo z konzervy)
1 1/2 lyžice rastlinného korenia, Podravka (alebo bujón, podľa chuti)
1 bobkový list
Štipka soli himalájskej alebo inej
Štipka čierneho korenia
Postup :
1. Uvaríme fazuľu v 2 1/2 šálky vody s bobkovým listom, až kým nie je mäkká (aby to bolo rýchlejšie, namočíme fazuľku do vody cez noc).
2. Opečieme cibuľu a cesnak na oleji niekoľko minút, pridáme mrkvu, zemiaky, pečieme ďalších 5 minút, potom prikryjeme a varíme až do polo mäkka. Pridáme pokrájaný kel, zalejeme vodou a varíme, až kým nebude zelenina mäkká. Predtým ako je všetko uvarené, pridáme nakrájanú paradajku.
3. Prilejeme mäkkú fazuľku vo vode, v ktorej bola varená, premiešame a ochutíme s Podravkou, soľou a korením (prípadne bujónom), trochu ešte povaríme.
4. Polievka má lepšiu chuť na druhý deň, takže ju dáme do chladničky na nasledujúci deň.
5. Prípadne podávame s plátkami bagety pokvapkanými s olivovým olejom a syrom, pečenými 5 minút.
0 comments:
Post a Comment