email

Ads 468x60px

Friday, December 4, 2015

Healthy pumpkin-orange cupcakes / Zdravé tekvicovo-pomarančové cupcakes / Cupcakes à la citrouille et à l'orange

Servings : 12 , calories per serving : 280
Preparation time : 90 min. / baking time : 80 min.

Cupcakes are savoury tartlets decorated with cream, fruit, chocolate, or other ingredients. These beautiful and irresistible cakes could have a lot of fat, sugar, artificial additives, and colours. The following cupcake recipe from SweetLaab uses a reduced-fat mixture of mascarpone, low-fat cottage cheese (curd), and non-fat Greek yogurt. It´s coloured with orange Hokkaido pumpkin, overloaded with vitamin A, as well as with a fresh orange flavour. Garnishing with the low-fat orange caramel and orange star candies  may make this cupcake also good for Christmas fancy cakes.

Cupcakes sú malé tortičky ochutené a ozdobené krémom, ovocím, čokoládou, alebo inými prísadami. Tieto krásne a neodolateľné ozdoby obyčajne majú veľa tuku, cukrov, niekedy aj E-čok a umelých farbív. Nasledujúci recept zo SweetLaab používa krém so zníženým obsahom tuku s maskarpone zmiešaným  s nízkotučným  tvarohom a gréckym jogurtom. Je sfarbený prírodnými oranžovými farbami  z Hokkaido tekvice, ktorá obsahuje veľa vitamínu A a má sviežu príchuť z pomaranča. Ozdoba s pomarančovým nízkotučným karamelom a ozdobné hviezdičky z kandizovaného pomaranča môžu tento cupcake spraviť aj vianočným zákuskom (pozri nižšie recept). 




Ingredients :


Dough :
2 eggs
1/2 cup cane sugar (or add to taste)
1/3 cup olive oil, or by choice
1/3 to 1/2 cup whole milk
2 tsp baking powder without phosphate (preferably composed of tartar, baking soda and starch)
1 2/3 cup all purpose flour ·
1 1/2 cup pumpkin purée (from roasted pumpkin Hokkaido)
3 tbsp concentrated orange juice (or orange syrup)
A pinch of white pepper
A pinch of nutmeg
1 tsp cinnamon
1/2 tsp salt

Cream :
250 g mascarpone
250 g low-fat cottage cheese or curd (solid with 0.5% fat)
140 g Greek plain non-fat yogurt
8 tbsp cane sugar (or to taste)
2 tbsp grated orange peel from organic oranges or cleaned (with baking soda)

Orange Candies :
1 orange, organic or cleaned 
100 ml water
100 g granulated sugar
1 tbsp honey

Orange Caramel :
1 cup granulated cane or white sugar
1/4 tsp salt
3/4 cup whole milk
3 tbsp cream (optional)
1 tbsp orange concentrate (or syrup)

Method :

Dough:
1. Combine sugar, eggs, oil, and then add the milk and mix
2. Stir in sifted flour with baking powder
3. Add spices, salt, and juice
4. Stir in pumpkin puree that was made from the roasted pumpkin that was cut into small cubes and mixed with 2 tbsp olive oil; cubes on the rack were baked for 30 min. at 180 oC (360 oF), or until soft and slightly roasted
5. Fill the paper cups for cupcakes to 3/4 of the volume, then put them into a mold for 12 muffins / cupcakes, bake for about 45-60 min. at 180 oC (360 oF) , or until a toothpick stays clean when it´s pulled from the center of a cupcake

Filling :
1. Remove all the water and whey, which can be in yogurt or cottage cheese
2. Combine all components and blend with a hand blender to make an airy filling
3. Allow it to cool to solidify
4. Apply the filling using a confectionery pocket on 12 chilled cupcakes
5. Place it in the refrigerator, so that the cream remains firm on the cupcakes

Orange Candies :
1. Boil sugar with water and add honey
2. Clean thoroughly the orange to remove impurities from the chemical spray, cut into thin slices, cut the bark into autumn leaves, stars, or vegetables
3. Slowly cook the orange for about 30 min., let it cool, let dry on a rack in the heated and turned off oven until the next day
4. Garnish cupcakes

Orange Caramel:
1. Combine sugar and salt in the pot with a thick bottom, heat stirring until the sugar is melted
2. Let it turn into pale brown
3. Remove from heat and stirring add slowly hot milk with cream
4. Stir on the low heat
5. Remove from heat and add the orange syrup
6. Cover and let it cool
7. Fill the pastry bag using a very tiny hole and garnish 

------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

Cesto :
2 vajcia
1/2  hrnčeka trstinového cukru (alebo pridať podľa chuti)
1/3  hrnčeka olivového oleja, alebo podľa voľby
1/3  až 1/2  hrnčeka plnotučného mlieka
2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov (najlepšie zložený z vínneho kameňa, jedlej sódy a škrobu)
1 2/3 hrnčeka polohrubej múky
1 1/2 hrnčeka tekvicového pyré (z pečenej Hokkaido tekvice)
3 lyžice pomarančovej šťavy (najlepšie koncentrovanej)
Štipku bieleho korenia
Štipku muškátového orieška
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky soli

Krém :
250 g maskarpone
250 g nízkotučného tvarohu (0.5 % tuku)
140 g Gréckeho bieleho jogurtu bez tuku
8 lyžíc trstinového cukru (alebo podľa chuti)
2 lyžičky postrúhanej pomarančovej kôry z bio alebo očisteného pomaranču (s jedlou sódou)

Pomarančová kôra :
1 pomaranč, bio alebo očistený, z kôry sa vyrežú ozdoby a odkroja plátky pomaranča s kôrou
100 ml vody
100 g kryštálového cukru
1 lyžica medu

Pomarančový karamel :
1 hrnček trstinového kryštálového alebo bieleho cukru
1/4  lyžičky soli
3/4 hrnčeka plnotučného mlieka
3 lyžice smotany (voliteľné)
1 lyžica pomarančového koncentrátu (sirupu)

Postup :

Cesto :
1. Zmiešame cukor, vajíčka, olej, potom pridáme mlieko a vymiešame
2. Vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom
3. Pridáme koreniny, soľ a šťavu
4. Vmiešame tekvicové pyré, ktoré sme pripravili z pečenej tekvice nakrájanej na malé kocky a zmiešanej s 2 lyžicami olivového oleja; dali sme ju na plech a piekli 30 min pri 180 oC (360 oF), do zmäknutia a mierneho opraženia
5. Papierové košíčky naplníme do 3/4 s cestom , ktoré dáme potom do formičky na 12 mufinov/cupcakes, pečieme asi 45 – 60 min pri 180 oC (360 oF), alebo pokiaľ špáradlo zostane čisté keď ho vytiahneme zo stredu cupcake

Krém :
1. Všetky zložky zmiešame a mixujeme s ručným šľahačom, aby sme krém nadýchali, predtým odstránime všetku vodu a srvátku, ktorá môže byť v jogurte, alebo tvarohu
2. Krém necháme chladiť, aby spevnel
3. Potom cukrárskym vreckom nanesieme stuhnutý  krém na 12 vychladených cupcakes
4. Dáme do chladničky, aby sa krém na ceste neroztekal

Pomarančová kôra:
1. Cukor s vodou povaríme a pridáme med. Pomaranč dôkladne umyjeme aby sa odstránili nečistoty z chemického postreku, nakrájame na tenké kolieska aj s kôrou, z kôry vykrojíme jesenné listy, hviezdičky  a zeleninu 
2. Pomaly varime pomaranč v náleve asi 30 minút, necháme vychladnúť, vyberieme a dáme vysušiť do vyhriatej a vypnutej rúry na mriežku do druhého dňa
3. Ozdobíme cupcakes

Pomarančový karamel :
1. Zmiešame cukor a soľ v nádobe s hrubým dnom, zahrievame za miešania až sa cukor neroztopí
2. Necháme sfarbiť do bledo hneda, alebo podľa chute
3. Odstavíme z ohňa a pridáme za miešania pomaly horúce mlieko so smotanou
4. Na miernom ohni miešame, nevaríme
5. Odstavíme z ohňa a pridáme pomarančový sirup
6. Prikryjeme a necháme vychladnúť
7. Naplníme cukrárske vrecko s veľmi tenkým otvorom a jemne ozdobíme cupcakes

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates