410 cal per serving, very rich in vitamin C
Read nutrition facts / Pozri nutričné hodnoty
This cocktail is mainly mixed for those who often catch cold
in winter and have the flu. It is for the prevention and during influenza.
Tento koktejl je namiešaný pre tých, ktorí v zime často
nachladnú a majú chrípku. Je pre prevenciu a aj počas chrípky.
Ingredients (1 serving) :
250 ml of linden tea
Juice of 1/2 lemon or lime
2 tablespoons honey
2 tablespoons ginger juice
30 ml herbal liqueur (e.g. Becher)
1 tablespoon cream
A slice of bloody orange
Procedure :
1. Melt 1 tablespoon of honey in linden tea of room
temperature, add lemon juice, and pour into a glass. Prepare the mix of
ginger juice (recipe below), 1 tablespoon of honey, herb liqueur and cream that pour gently
alongside of the glass to the bottom of linden tea. Garnish with bloody orange
and serve.
2. GINGER JUICE : cut ginger into thin slices, lay out in a
300 ml bottle in three layers and spread a tablespoon of honey on each layer.
Keep the bottle closed, reverse from time to time, and allow infusing ginger
juice into honey for about 12 hours at room temperature. Then separate the ginger
juice into a small container and keep in a refrigerator. You may add 2-3 tablespoons of honey to the sliced ginger and repeat infusing, then combine yields. The yield is about 6-8 tablespoons and can be kept in the fridge up to 5-6 days. Later it may contaminate.
-------------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zložky (1 porcia) :
300 ml čaj z lipy
Šťava z 1/2 citróna, alebo limety
2 lyžice medu
2 lyžice zázvorovej šťavy
30 ml bylinného likéru (nap. Becher)
1 lyžica smotany
Plátok krvavého pomaranča
Postup :
1. Do 200 – 250 ml lipového vychladnutého čaju rozpustíme
lyžicu medu a šťavu z citróna, nalejeme do skleneného pohára. Pripravíme mix z 2 lyžíc zázvorovej šťavy (recept je nižšie) s 1 lyžicou medu, s likérom
a smotanou, ktorý opatrne po boku pohára nalejeme na dno lipového čaju.
Ozdobíme s krvavým pomarančom a podávame.
2. ZÁZVOROVÁ ŠŤAVA : Zázvor pokrájame na tenké plátky
a poukladáme do 300 ml fľaše v troch vrstvách a na každú
nanesieme lyžicu medu. Fľašu uzavrieme, prevraciame a necháme zázvorovú
šťavu vylúhovať do medu asi 12 hod. v izbovej teplote. Potom oddelíme zázvorovú šťavu do malej fľaštičky a necháme v chladničke. Môžme pridať 3 lyžice medu do fľašky so zázvorom a zopakovať procedúru. Potom zlúčime zázvorovú šťavu a udržujeme v chladničke najviac 5-6 dní.
0 comments:
Post a Comment