email

Ads 468x60px

Monday, February 16, 2015

Winter fever / Zimná horúčka / La fièvre d'hiver

410 cal per serving, very rich in vitamin C

This cocktail is mainly mixed for those who often catch cold in winter and have the flu. It is for the prevention and during influenza.
Tento koktejl je namiešaný pre tých, ktorí v zime často nachladnú a majú chrípku. Je pre prevenciu a aj počas chrípky.


Ingredients (1 serving) :

250 ml of linden tea
Juice of 1/2 lemon or lime
2 tablespoons honey
2 tablespoons ginger juice
30 ml herbal liqueur (e.g. Becher)
1 tablespoon cream
A slice of bloody orange

Procedure :

1. Melt 1 tablespoon of honey in linden tea of room temperature, add lemon juice, and pour into a glass. Prepare the mix of ginger juice (recipe below), 1 tablespoon of honey, herb liqueur and cream that pour gently alongside of the glass to the bottom of linden tea. Garnish with bloody orange and serve.

2. GINGER JUICE : cut ginger into thin slices, lay out in a 300 ml bottle in three layers and spread a tablespoon of honey on each layer. Keep the bottle closed, reverse from time to time, and allow infusing ginger juice into honey for about 12 hours at room temperature. Then separate the ginger juice into a small container and keep in a refrigerator. You may add 2-3 tablespoons of honey to the sliced ginger and repeat infusing, then combine yields. The yield is about 6-8 tablespoons and can be kept in the fridge up to 5-6 days. Later it may contaminate. 


-------------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zložky (1 porcia) :

300 ml čaj z lipy
Šťava z 1/2 citróna, alebo limety
2 lyžice medu
2 lyžice zázvorovej šťavy
30 ml bylinného likéru (nap. Becher)
1 lyžica smotany
Plátok krvavého pomaranča

Postup :

1. Do 200 – 250 ml lipového vychladnutého čaju rozpustíme lyžicu medu a šťavu z citróna, nalejeme do skleneného pohára. Pripravíme mix z 2 lyžíc zázvorovej šťavy (recept je nižšie) s 1 lyžicou medu, s likérom a smotanou, ktorý opatrne po boku pohára nalejeme na dno lipového čaju. Ozdobíme s krvavým pomarančom a podávame.

2. ZÁZVOROVÁ ŠŤAVA : Zázvor pokrájame na tenké plátky a poukladáme do 300 ml fľaše v troch vrstvách a na každú nanesieme lyžicu medu. Fľašu uzavrieme, prevraciame a necháme zázvorovú šťavu vylúhovať do medu asi 12 hod. v izbovej teplote. Potom oddelíme zázvorovú šťavu do malej fľaštičky a necháme v chladničke. Môžme pridať 3 lyžice medu do fľašky so zázvorom a zopakovať procedúru. Potom zlúčime zázvorovú šťavu a udržujeme v chladničke najviac 5-6 dní. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates