Servings : 12, Calories for serving : 170
Preparation time: 15 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts
Carob, naturally sweet powder, is an alternative to cocoa powder, however, with a different taste. In contrast to cocoa, it is free of the stimulants – caffeine, theobromine, and oxalic acid, which prevent the body from using calcium and zinc. It is also used to replace the flour in gluten-free diet. The carob tree is native mainly to the Mediterranean region. Carob was first used thousands of years ago and believed that John the Baptist sustained himself using carob beans, therefore, carob is also called St. John's bread. Carob has three times more calcium content than milk. Moreover, it contains proteins as well as vitamins A, B, B2, B3, and D. It is also high in phosphorus, potassium, magnesium and other elements.
In this recipe, we were inspired by a juicy and tasty carob cake from Macedonian Cuisine blog, where healthy ingredients are used including buckwheat flour and apples. As a garnish, we have made sweet apple chips, with which we decorated the cake along with mint leaves.
Karob, alebo rohovník, prirodzene sladký prášok, je alternatívou ku kakaovému prášku, avšak s odlišnou chuťou. Na rozdiel od kakaa, je bez stimulantov - kofeínu, teobromínu a kyseliny šťaveľovej, ktoré bránia telu využitie vápnika a zinku. Používa sa tiež ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Karob je pôvodom prevažne z oblasti Stredomoria. Bol prvýkrát použitý pred tisíc rokmi a verilo sa, že Ján Krstiteľ sám používal bôby z karobu, a preto je tiež známy ako svätojánsky chlieb. Karob má viac ako trikrát toľko vápnika ako mlieko. Okrem toho obsahuje bielkoviny, ako aj vitamíny A, B, B2, B3, a D. Má tiež vysoký obsah fosforu, draslíka, horčíka a ďalších prvkov.
V tomto recepte sme sa inšpirovali chutným a šťavnatým koláčom z karobu a jabĺk z blogu Macedonian Cuisine, kde sa použili zdravé prísady vrátane pohánkovej múky a jabĺk. Ako ozdobu sme spravili sladké jablkové čipsy, s ktorými sme ozdobili koláč spolu s mätovými lístkami.
Source / Zdroje:
Ingredients :
4 eggs
6 tbsp cane sugar
100 g dried cranberries, rinsed with hot water
50 g ground carob
75 ml grape seeds oil (or other)
150 g Greek plain yogurt, non fat
70-100 ml whole milk
3/4 cup all purpose wheat flour (or other gluten-free)
¼ cup + 3 tbsp buckwheat flour
1 tbsp bicarbonate
3 sour apples, grated with the skin and sprinkled with the juice from ½ lemon
Garnish :
1 tbsp powder sugar to sprinkle
5-10 mint leaves
10 apple chips from slices of 4-5 small apples, cooked in 1 cup water with 1 cup sugar (10-15 min.) and then bake on a rack at 180 oC (350 oF) for 10-12 min. until gold
Method :
1. Mix yolks with sugar, then add yogurt and oil, add sifted flour in which you have added baking powder, finally add carob
2. Pour the milk into the mixture to get a smooth consistency
3. Add apples together with cranberries and mix in the firm foam beaten from egg whites, stir in gently and pour into a greased and floured spring form of (about 23 cm - 9 inches in diameter), bake at 180 oC (350 oF) for about 45 – 60 minutes, reduce the heat after 25 minutes and continue baking until toothpick comes out clean from the center
4. Leave the cake cool down, then sprinkle with powder sugar and garnish with apple chips and mint leaves
---------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
4 vajcia
6 PL trstinový cukor
100 g sušené brusnice, premyté horúcou vodou
50 g karob, prášok
75 ml olej z hroznových semienok (alebo íný rastlinný)
150 g Grécky biely jogurt, bez tuku
70-100 ml plnotučného mlieka
3/4 šálky polohrubej pšeničnej múky
¼ šálky + 3 PL pohánkovej múky
1 PL sóda bikarbóna
3 kyslé jablká, postrúhané so šupkou a poliate šťavou z ½
citróna
Ozdoba :
1 PL práškového cukru na posypanie
5-10 lístkov mäty, čerstvé
10 jablkových čipsov, plátky z 4-5 malých jabĺk, varené v 1
šálke vody s 1 šálkou cukru (10-15 min.), potom pečené do zlata na stojane pri
teplote 180 ° C (350 ° F) po dobu 10-12 minút
Postup :
1. Zmiešame žĺtky s cukrom, pridáme jogurt a olej, potom
preosiatu múku s práškom do pečiva, nakoniec karob
2. Nalejeme mlieko do zmesi, aby sme dostali hladkú
konzistenciu
3. Pridáme jablká spolu s brusnicami a zmiešame s pevnou
penou z vaječných bielkov. Jemne zamiešajte a nalejme do vymastenej a pomúčenej
tortovej formy (asi 23 cm - 9 palcov v priemere) a pečieme pri 180 oC
(350 oF) po dobu asi 45-60 minút, po 25 minútach teplotu znížime a
pokračujeme v pečení až špáradlo vyjde čisté zo stredu cesta
4. Necháme koláč vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a
ozdobíme jablkovými čipsami a lístkami mäty
0 comments:
Post a Comment