Brussels sprout looks like a small cabbage, but has a milder flavor. It belongs to the cabbage family, which also includes broccoli, kale, cauliflower and green cabbage. This vegetable has a number of vitamins, minerals, and fibers. Attention should be paid mainly to increased amounts of vitamin C, K, A, potassium, folate, and antioxidants. Brussels sprout is believed to protect against cancer due to a high content of glucosinolates (phytonutrients) and the ability to block an enzyme sulfotransferase. It is important not to over-cook it so that its nutritional value is not lost. In the following recipe, we have prepared brussels sprouts gratin with mushrooms and rice. Melted cheese Gouda on top of the gratin not only increased the nutritional value for vitamin K, but also flavored vegetables.
Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta, je však jemnejšej chuti. Patrí do rodiny kapustovej zeleniny, ktorej súčasťou je aj brokolica, kel, karfiol a listová kapusta. Táto zelenina má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Pozornosť si zasluhuje hlavne zvýšené množstvo vitamínu K, C, A, draslíka, folátu, a antioxidantov. Považuje sa ako ochrana pred rakovinou pre jeho vysoký obsah glukozinolátov (fytonutrienty) a schopnosťou blokovať enzýmy sulfotransferázy. Je dôležité, aby sa pri príprave nerozvaril, čím by stratil svoju nutričnú hodnotu. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu zapekanej zeleniny nielen zvýšil nutričnú hodnotu so svojim obsahom vitamínu K, ale pridal tiež na chutnosti tejto gratinovanej zeleniny.
Ingredients:
1 cup (240 mL) rice, paraboiled
250 g mushrooms, cut into slices
2 onions, finely chopped
3 cloves garlic, finely mowed
4 tbsp olive oil
35-40 pieces Brussels sprouts
6 slices Gouda cheese
2 eggs
250 ml whole milk
2 tbsp flour, fine
1 tsp Vegeta, seasoning
Pinch of ground white pepper
Pinch of nutmeg
Pinch of salt (to taste)
Method :
1. Fry onion and garlic on the oil
2. Add the mushrooms, roast them, then cover and simmer stirring occasionally, baste with water and season with salt and pepper
3. Clean Brussels sprouts and steam until almost tender
4. Wash the rice and cook it, add 1 tbsp of the oil and a whole onion
5. Grease a round fuser bowl (about 22 cm in diameter or 9 inch) with little olive oil and spread a half of rice on the bottom
6. Apply evenly a half of cooked mushrooms, lay out Brussels sprouts, then make again a layer of mushrooms
7. Spread the rest of rice
8. Whisk eggs in milk, add flour, spices, and seasoning (Vegeta) and pour it evenly over the layers
9. Cover the fuser bowl and bake in the preheated oven at 180 0C (356 0F), for about 30 min. until the egg mixture is solid
10. Lay out slices of cheese on top and bake opened until the cheese melts
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10
http://www.organicauthority.com/brussels-sprouts-superfoods-mini-cabbages-flavorful-wintery-food/
Zdroje / Sources :
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000725.htmhttp://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10
http://www.organicauthority.com/brussels-sprouts-superfoods-mini-cabbages-flavorful-wintery-food/
--------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
1 hrnček (240 ml) ryže, paraboiled
250 g šampiónov, očistených a pokrájaných na plátky
2 cibule, na drobno posekané
3 strúčiky cesnaku, na drobno posekaný
4 PL olivového oleja
35-40 ružičiek kelu
6 plátkov Gouda syru
2 vajíčka
2.5 dl mlieka, plnotučného
2 PL múky, bielej jemnej
1 CL vegety
Štipku mletého bieleho korenia
Štipku muškátového orieška
Postup :
1. Na oleji opražíme 1 cibuľku a cesnak
2. Pridáme šampiňóny, opražíme, prikryjeme a dusíme, občas premiešame a podlejeme vodou, ochutíme soľou a korením
3. Ružičky kelu očistíme a na pare udusíme skoro do mäkka
4. Ryžu premyjeme a uvaríme, do vody pridáme 1 PL oleja a celú cibuľku
5. Okrúhlu zapekaciu misu (približne 22 cm v priemere, alebo 9 palcov) natrieme trochu olivovým olejom a roztrieme polovicu ryže
6. Nanesieme rovnomerne polovicu uvarených húb, na ne poukladáme ružičky kelu, znovu nanesieme zvyšok húb
7. Navrstvíme zvyšok ryže
8. Vajíčka rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, vegetu, korenie a polejeme rovnomerne nákyp
9. Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre asi 30 min. na 180 0C (356 0F), pokiaľ sa vajíčková zmes neupečie
10. Poukladáme na vrch plátky syra a pečieme v otvorenej mise pokiaľ sa syr nerozpustí
0 comments:
Post a Comment