email

Ads 468x60px

Wednesday, October 5, 2016

Chicken wings with honey teriyaki / Kuracie krídla s medovou teriyaki omáčkou / Ailes de poulet teriyaki / Куриные крылышки Терияки

Servings : 10, Calories per serving :
Preparation time: 15 min, Baking time : 60 min

Honey teriyaki flavored with ginger, garlic, soy sauce, sesame, and rice vinegar add the Asian taste with sweet-spicy glaze to baked chicken wings. Can be served as a snack, or with rice and broccoli as a main dish.
Úžasná medová teriyaki ochutená zázvorom, cesnakom, sójovou omáčkou, sézamom a ryžovým octom pridá pečeným kuracím krídelkám ázijskú príchuť a sladko-korenistú glazúru. Takéto krídelká sa môžu  podávať ako snack, alebo s prílohou (ryžou a brokolicou) aj ako hlavné jedlo. 


Ingredients :

10 chicken wings
Teriyaki sauce :
1/2 cup cane sugar or molasses
3 tbsp honey
2 tbsp corn or potato starch
6 tbsp Tamari soy sauce
4 cloves garlic
8 tbsp cider or rice vinegar
2 tsp fresh minced ginger
¼ tsp ground white pepper
4 tbsp sesame oil
100 ml water (or more) to dilute the sauce (optional)
Garnish:
1 tbsp sesame seeds
Parsley, fresh

Method :

Teriyaki :
1. Mix the cornstarch with 4 tbsp of water to thicken the sauce, stir in the other ingredients and then cook over low heat for a few minutes to make the sauce thickened; shut down and cool
2. Wash the chicken wings and place them in the baking dish
3. Pour teriyaki on top, after baking it will be diluted from the chicken juice
4. Bake opened in a preheated oven at 200 °C (400 °F) for 30 min., then turn the chicken pieces and bake for additional 30 min. at 180 °C (356 °F) or until wings are crispy brownish
5. Decorate with sesame seeds and green parsley (or green onion) and serve with rice and vegetable

---------------------------------------------------
(Slovak)


Zloženie :

10 kuracích krídel
Teriyaki omáčka :
1/2 šálky trstinového hnedého cukru, alebo melasy
3 PL medu
2 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
6 PL Tamari sójovej omáčky
4 strúčiky cesnaku
8 PL jablčného alebo ryžového octu
2 CL čerstvého mletého zázvoru
¼ lyžičky mletého bieleho korenia
4 lyžice sezamového oleja 
100 ml alebo viac vody na riedenie omáčky (voliteľné)
Ozdoba :
1 polievková lyžica sezamových semienok
Petržlenová vňať

Postup :

Teriyaki :
1. Zmiešame kukuričný škrob s 4 lyžicami vody na zahustenie omáčky, vmiešame iné zložky, a potom varíme na miernom ohni po dobu niekoľkých minút, aby omáčka zhustla. Odstavíme a necháme vychladnúť
2. Umyjeme kuracie krídelká a poukladáme ich do pekáča
3. Nalejeme omáčku na vrch, po upečení bude zriedená z kuracej šťavy
4. Pečieme otvorené v predhriatej rúre na 200 °C (400 °F) po dobu 30 min., potom obrátime kúsky kurčaťa a pečieme ďalších 30 min. pri 180 °C (356 °F), alebo kým krídla sú chrumkavo hnedasté
5. Ozdobíme sezamovými semienkami a zeleným petržlenom (alebo zelenou cibuľkou) a podávame s varenou ryžou


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates