Servings : 8, calories per serving : 400
Millet, among the
cereals, has long been consumed, but modern kitchen pushed it out of our eating
habits. It is a real treasure with higher nutritional value. Similarly,
buckwheat containing a high content of flavonoid rutin required for stronger
vessels, is a healthy grain. Both cereals are free of gluten and are,
therefore, suitable for celiac diet. In this recipe, we were inspired by the
soufflé with autumn fruits from a professional confectioner, Pavlína Berzsiová.
Pšeno patrí
k obilninám, ktoré sa konzumovalo už oddávna, avšak moderná kuchyňa ho
vytlačila z našich stravovacích návykov. Je to skutočný poklad
s vysokou výživovou hodnotou. Podobne aj pohánka, ktorá obsahuje vysoký
obsah flavonoidu rutínu potrebného pre pevné cievy, je zdravou surovinou. Obe
obilniny neobsahujú lepok, a teda sú vhodné pre celiakovú diétu.
V tomto recepte som sa inšpirovala nákypom s jesenným ovocím od profesionálnej
cukrárky Pavlíny Berzsiovej.
Source / Zdroj :
Ingredients :
Soufflé :
100 g millet, bio-quality
6 tbsp buckwheat, bio and hulled
6 tbsp cane sugar
1 tbsp coconut oil
400-500 ml whole milk
1 cup breadcrumbs
Filling :
250 g curd
250 g cottage cheese
700 g plums
1 egg
10 g sugar, vanilla-flavored
1 tbsp lemon zest, grated
50 g cane sugar (or to taste)
Dressing :
100 ml whole milk
1 egg
Method :
1. Rinse the millet with boiling water (to
drive off the bitterness), pour cold water about 2 cm (about 1 in) above the
surface, cover and cook over low heat about 15 min. to soften
2. Add milk and cook stirring up to a
moderate thickening, add buckwheat to further thicken the mash, stir in oil,
then apply a half of the mash with a spoon on the greased baking sheet and sprinkled with breadcrumbs (or the
fuser bowl), pour with a half of dressing, topped with bread crumbs
(crumbs were previously little fried)
3. Meanwhile, prepare the filling, mix all
the ingredients and apply it on the millet layer
4. Put a half of pitted plums and sprinkle
with a half of the breadcrumbs
5. Cover with the other half of millet, pour
with dressing and stack the second half of the pitted plums
6. Sprinkle with breadcrumbs, oil, and a
few tablespoons of sugar
7. Bake at 180 oC (356 oF) for about 50-60
minutes or until surface browning
Note : Millet contains goitrogens, which
supress thyroid activity, therefore, people with an enlargement of this gland
should be careful with millet.
------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Nákyp :
100 g bio pšeno
5-6 PL bio lúpaná pohánka
5 – 6 PL trstinový hnedý cukor
1 PL kokosový olej
400-500 ml mlieka
Strúhanka z 1 1/2 rožka
Plnka :
250 g hrudkového tvarohu
250 g mäkkého tvarohu
700 g sliviek
1 vajce
10 g vanilkový cukor
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
50 g trstinový hnedý cukor (alebo podľa
chuti)
Zálievka :
100 ml mlieka
1 vajce
Postup :
1. Pšeno prepláchnite vriacou vodou (tým
ho zbavíte horkosti), zaleje studenou vodou asi 2 cm nad povrch, prikryte
a varte na miernom ohni asi 15 min do zmäknutia
2. Pridajte mlieko a varte miešajúc do mierneho zhustnutia, pridajte pohánku aby
kaša ešte viac zhustla, ocukrite ju, primiešajte tuk, potom polovicu kaše
naneste lyžicou na vymastený plech (alebo zapekaciu misu) posypaný strúhankou
(strúhanku predtým trochu opražte)
3. Zatiaľ pripravte plnku, zmiešajte
suroviny a naneste na vrstvu pšena
4. Vložte polovicu odkôstkovaných sliviek
a posypte polovicou strúhanky
5. Zakryte druhou polovicou pšena
a poukladajte druhú polovicu sliviek na vrch
6. Posypte strúhankou, pokvapkajte olejom,
posypte pár lyžicami cukru
7. Pečte pri 180 oC (356 oF)
asi 50-60 minút, alebo do zhnednutia povrchu
Poznámka : Pšeno obsahuje goitrogény, ktoré potláčajú činnosť štítnej žľazy, preto ľudia so zväčšenou žľazou mali by byť opatrní so pšenom.
0 comments:
Post a Comment