This pie is made similarly as the American pumpkin pie, just pumpkin is
replaced with pattypan squash picked up in our garden. For those preferring
the fitness style, the whole milk with fat-free Greek yogurt replace heavy cream used in
the classic recipe. The taste is light, slightly sweet and flavoured with
aromatic spices.
Tento koláč sa pripravuje obdobne ako americký tekvicový koláč,
len tekvica je nahradená patizónom odtrhnutým priamo v našej záhrade. Pre tých, ktorí dávajú
prednosť fitnes štýlu, plnotučné mlieko s gréckym jogurtom bez tuku nahradilo
smotanu na šľahanie v klasickom recepte. Koláč je ľahký, mierne sladký,
ochutený aromatickým korením.
Ingredients :
Pie shell :
Puff pastry, the method is in the recipe for pattypan strudel
(the amount for 2 strudels)
Filling :
2 pattypan squash, medium or large
½ cup brown cane sugar
1 tbsp starch flour
2 egg yolks
4 egg whites
½ cup whole milk
150 g Greek yogurt, plain non-fat
2 tsp cinnamon
1/4 tsp salt
1/2 tsp fresh ground ginger
1/2 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground cloves
½ tsp curcuma
1/4 tsp ground white pepper
1/4 tsp ground cardamom (optional)
1/2 tsp of lemon zest (optional)
Method :
1. Cut a pattypan in half. Peel, scrape out the
insides and discard seeds.
2. Cut pattypan into sections then squares and
steam in a saucepan with a couple inches of water at the bottom, until soft
(strain thoroughly before using).
3. Meantime, roll out the puff pastry to line the greased and floured pie form (27 cm/10.5 in for diameter), cut
edges with a decorative knife. With a fork, pierce the dough, pre-bake in a
preheated oven at 150 - 170 oC (302 – 338 oF) for 5-10
min, watch the dough and set aside when the pastry starts blowing.
4. Using a plunger cutter, make several decorations (leaves,
fruits, vegetable) from the rest of dough, place on a baking rack, brush
with egg whites (or yolks), and bake at 180 oC (356 oF)
until golden.
5. Blend the soft squash with an immerse blender,
process until very smooth puree.
6. Add the sugar, starch, spices and process until blended.
Then stir in yogurt and milk. Finally, beat the eggs and process gently until
combined.
7. Pour the filling into a pre-baked pie shell.
Bake at a high temperature of 200 °C (390
°F) for 15 minutes. Then, after 15 minutes, lower the temperature to 180 oC
(356 °F). Bake for 45 to 55 minutes more, or until a knife inserted
in the center comes out clean.
8. Turn off the oven and allow the pie to cool in the opened oven
on the rack. The pie will come out of the oven all puffed up (from the
leavening of the eggs), and will deflate as it cools.
9. Garnish with pastry leaves (or fruits, vegetable) and serve it
chilled.
Tip :
If you like the classic pie, use the heavy cream (1 cup) instead
of milk and yogurt, as well as 3 whole eggs.
Pie Shell
-------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Koláčový obal :
Lístkové cesto, metóda je v
recepte pre patizónovú štrúdľu (množstvo pre 2 záviny)
Náplň :
2 patizóny, stredné alebo veľké
½ šálky hnedého trstinového
cukru
1 PL škrobovej múky (Dr.
Oetker)
2 žĺtky
4 bielky
½ šálky plnotučné mlieko
150 g Grécky jogurt, biely bez
tuku
2 lyžičky škorice
1/4 lyžičky soli
1/2 lyžičky mletého čerstvého
zázvoru
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky mletých klinčekov
1/2 lyžičky kurkuma
1/4 lyžičky mleté biele korenie
1/4 lyžičky mletý kardamón
(voliteľne)
1/2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľne)
Postup :
1. Rozrežte patizón na
polovicu. Odstráňte kožu, vyberte vnútro a vyhoďte semená.
2. Nakrájajte patizón na 3-cm kocky
a nad parou v nádobe s trochu vody na
dne uvarte do mäkka (odstráňte šťavu pred použitím).
3. Medzitým rozvaľkajte lístkové
cesto a vyplňte ním okrúhlu koláčovú
formu (27 cm/10.5 in v priemere), ktorú ste pred tým pomastili a pomúčili hrubou múkou, konce cesta zrežte s ozdobným nožom.
Vidličkou prepichnite cesto, predpečte v predhriatej rúre pri 150 - 170
° C (302 – 338 ° F), po dobu 5-10 minút, sledujte cesto a vyberte z rúry ak cesto začne sa
nafúkavať.
4. Pomocou formičky - piestového vypichovača - spravte niekoľko dekorácií
(listy, plody, zelenina), zo zvyšku cesta, dajte na plech, potrite s bielkom
(alebo žĺtkom), a pečte pri 180 ° C (356 ° F) dozlatista.
5. Rozmixujte mäkký patizón s
ponorným mixérom na hladké pyré.
6. Pridajte cukor, škrob,
koreniny. Potom vmiešajte jogurt a mlieko. Nakoniec, vyšľahajte vajcia a jemne vmiešajte.
7. Nalejte hmotu do vopred
predpečeného koláčového obalu. Pečte pri
vysokej teplote 200 ° C (390 ° F) po dobu 15 minút. Potom znížte teplotu na 180
° C (356 ° F). Pečte 45 až 55 minút, alebo
kým nôž v strede koláča vyjde z cesta čistý.
8. Vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť v otvorenej rúre na mriežke.
Koláč z rúry bude nafúknutý (z kysnutia vajec), a bude sfúknutý keď vychladne.
9. Ozdobte pečivo lístkami z
cesta (alebo ovocím, zeleninou z cesta)
a podávajte chladené.
Tip :
Ak sa vám páči viac klasický
koláč, použite smotanu na šľahanie (1 hrnček) namiesto mlieka s jogurtom, a 3 celé vajcia.
1 comments:
Looks interesting, how much squash did you use? Mine are all different sizes
Post a Comment