email

Ads 468x60px

Wednesday, September 2, 2015

Aromatic Pattypan Squash Pie / Patizónový aromatický koláč / Tarte aromatique aux pâtissons


Servings : 12, calories per serving : 205
Preparation time : 60 min, baking time : 60 min
See nutrition facts

This pie is made similarly as the American pumpkin pie, just pumpkin is replaced with pattypan squash picked up in our garden. For those preferring the fitness style, the whole milk with fat-free Greek yogurt replace heavy cream used in the classic recipe. The taste is light, slightly sweet and flavoured with aromatic spices. 

Tento koláč sa pripravuje obdobne ako americký tekvicový koláč, len tekvica je nahradená patizónom odtrhnutým priamo  v našej záhrade. Pre tých, ktorí dávajú prednosť fitnes štýlu, plnotučné mlieko s gréckym jogurtom bez tuku nahradilo smotanu na šľahanie v klasickom recepte. Koláč je ľahký, mierne sladký, ochutený aromatickým  korením.

Ingredients :


Pie shell :
Puff pastry, the method is in the recipe for pattypan strudel (the amount for 2 strudels)
Filling :
2 pattypan squash, medium or large
½ cup brown cane sugar
1 tbsp starch flour
2 egg yolks
4 egg whites
½ cup whole milk
150 g Greek yogurt, plain non-fat
2 tsp cinnamon
1/4 tsp salt
1/2 tsp fresh ground ginger
1/2 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground cloves
½ tsp curcuma
1/4 tsp ground white pepper
1/4 tsp ground cardamom (optional)
1/2 tsp of lemon zest (optional)

Method :


1. Cut a pattypan in half. Peel, scrape out the insides and discard seeds.

2. Cut pattypan into sections then squares and steam in a saucepan with a couple inches of water at the bottom, until soft (strain thoroughly before using).

3. Meantime, roll out the puff pastry to line the greased and floured pie form (27 cm/10.5 in for diameter), cut edges with a decorative knife. With a fork, pierce the dough, pre-bake in a preheated oven at 150 - 170 oC (302 – 338 oF) for 5-10 min, watch the dough and set aside when the pastry starts blowing.

4. Using a plunger cutter, make several decorations (leaves, fruits, vegetable) from the rest of dough, place on a baking rack, brush with  egg whites (or yolks),  and bake at 180 oC (356 oF) until golden.

5. Blend the soft squash with an immerse blender, process until very smooth puree.

6. Add the sugar, starch, spices and process until blended.  Then stir in yogurt and milk. Finally, beat the eggs and process gently until combined.

7. Pour the filling into a pre-baked pie shell. Bake at a high temperature of 200 °C  (390 °F) for 15 minutes. Then, after 15 minutes, lower the temperature to 180 oC (356 °F). Bake for 45 to 55 minutes more, or until a knife inserted in the center comes out clean.

8. Turn off the oven and allow the pie to cool in the opened oven on the rack. The pie will come out of the oven all puffed up (from the leavening of the eggs), and will deflate as it cools.

9. Garnish with pastry leaves (or fruits, vegetable) and serve it chilled.

Tip : 


If you like the classic pie, use the heavy cream (1 cup) instead of milk and yogurt, as well as 3 whole eggs. 


Pie Shell
-------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Koláčový obal :
Lístkové cesto, metóda je v recepte pre patizónovú štrúdľu (množstvo pre 2 záviny)
Náplň :
2 patizóny, stredné alebo veľké
½ šálky hnedého trstinového cukru
1 PL škrobovej múky (Dr. Oetker)
2 žĺtky
4 bielky
½ šálky plnotučné mlieko
150 g Grécky jogurt, biely bez tuku
2 lyžičky škorice
1/4 lyžičky soli
1/2 lyžičky mletého čerstvého zázvoru
1/2  lyžičky mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky mletých klinčekov
1/2 lyžičky kurkuma
1/4 lyžičky mleté biele korenie
1/4 lyžičky mletý kardamón (voliteľne)
1/2  lyžičky citrónovej kôry (voliteľne)

Postup :


1. Rozrežte patizón na polovicu. Odstráňte kožu, vyberte vnútro a vyhoďte semená.

2. Nakrájajte patizón na 3-cm kocky a nad parou  v nádobe s trochu vody na dne uvarte do mäkka (odstráňte šťavu pred použitím).

3. Medzitým rozvaľkajte lístkové cesto a vyplňte ním okrúhlu  koláčovú formu (27 cm/10.5 in v priemere), ktorú ste pred tým pomastili a pomúčili hrubou múkou, konce cesta zrežte s ozdobným nožom.  Vidličkou prepichnite cesto, predpečte v predhriatej rúre pri 150 - 170 ° C (302 – 338 ° F), po dobu 5-10 minút, sledujte  cesto a vyberte z rúry ak cesto začne sa nafúkavať.

4. Pomocou formičky - piestového  vypichovača - spravte niekoľko dekorácií (listy, plody, zelenina), zo zvyšku cesta, dajte na plech, potrite s bielkom (alebo žĺtkom), a pečte pri 180 ° C (356 ° F) dozlatista.

5. Rozmixujte mäkký patizón s ponorným mixérom na hladké pyré.

6. Pridajte cukor, škrob, koreniny. Potom vmiešajte jogurt a mlieko. Nakoniec, vyšľahajte  vajcia a jemne vmiešajte.

7. Nalejte hmotu do vopred predpečeného  koláčového obalu. Pečte pri vysokej teplote 200 ° C (390 ° F) po dobu 15 minút. Potom znížte teplotu na 180 ° C (356 ° F). Pečte  45 až 55 minút, alebo kým nôž v strede koláča vyjde z cesta čistý.

8. Vypnite rúru a nechajte  koláč vychladnúť v otvorenej rúre na mriežke. Koláč z rúry bude nafúknutý (z kysnutia vajec), a bude sfúknutý keď vychladne.

9. Ozdobte pečivo lístkami z cesta  (alebo ovocím, zeleninou z cesta) a podávajte chladené.

Tip : 


Ak sa vám páči viac klasický koláč, použite smotanu na šľahanie  (1 hrnček) namiesto mlieka s jogurtom, a 3 celé vajcia.

1 comments:

Unknown said...

Looks interesting, how much squash did you use? Mine are all different sizes

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates