Pages

Tuesday, November 22, 2016

Thick pumpkin soup with shiitake mushrooms / Hustá tekvicová polievka so Shiitake hubami / La soupe épaisse au potiron avec des champignons shiitake / Густой суп из тыквы с грибами шиитаке


Servings : 5, calories for serving (179,9 g) : 212
Preparation time: 30 min, Cooking time : 40 min 
See nutrition facts 

This seasonal dish can enjoy and warm us in a cold autumn or winter evening. We have used cinnamon giving the flavour and  oriental cayenne pepper adding the piquancy. Roasted exotic Japanese Shiitake mushrooms with sage go also perfectly with the pumpkin soup. Shiitake mushrooms are known primarily for their action against cancer cells, but also for the heart health; effectively lower both the blood pressure and cholesterol levels. We were inspired by seasonal recipes on the site Woman & Home and French chef Eric Ripert. This thick soup from a sweet muscatel pumpkin was so tasty that we have made a similar dish using  butternut squash, carrots and flavoured it with Greek yogurt, croutons, and parsley.
Na tejto sezónnej polievočke si nielen pochutíme, ale nás aj zahreje v studený jesenný alebo zimný večer. Krémová tekvica krásne vonia škoricou a orientálna kajenská paprika jej pridá na pikantnosti. Opečené exotické japonské huby Shiitake so šalviou sa výborne hodia k tekvicovej polievke. Shiitake sú známe hlavne pre svoj účinok proti rakovinovým bunkám, ale aj pre zdravie srdca a ciev; účinne znižujú krvný tlak a cholesterol. Inšpirovali sme sa sezónnymi receptami na stránkach Woman & Home a francúzskym šéfkuchárom Eric Ripert. Táto hustá polievka z muškátovej sladkej tekvice nám tak zachutila, že sme pripravili podobnú polievku z maslovej tekvice, do ktorej sme pridali aj mrkvu a pri servírovaní sme ju ochutili gréckym jogurtom, krutónmi a petržlenovou vňaťou. 

Friday, October 28, 2016

Brown Betty / Jablková žemľovka / Tarte aux pommes / Шарлотка

Servings : 8, calories for serving : 501
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

This dessert is often considered a meal of leftovers, because it is made of unused bread rolls or buns, in a combination with apples, or other seasonal fruits. Despite the meal is economical, it has an excellent taste underlined by a flavor of spices. In America, this autumn dessert is popular and its history dates back to 1864, when the recipe was first published as the "brown Betty". Betty is an English pudding dessert, which is also associated with French Apple Charlotte. In our recipe, we have used dried rolls dipped in eggs whisked in the sweetened milk. Then layers of rolls were combined with apples, curd (cottage cheese), raisins, and spices. The top was garnished with the egg whites snow and baked until golden brown.

Tento dezert je často považovaný za jedlo zo zbytkov, pretože sa môžu použiť zoschnuté neupotrebené rožky alebo žemle, v kombinácii s jablkami, alebo iným sezónnym ovocím. Napriek tomu, že je ekonomickým dezertom, má vynikajúcu chuť ktorú znásobia ešte vône jabĺk a korenia. V Amerike tento jesenný dezert je populárny a jeho história sa datuje do roku 1864, kedy recept bol prvý krát publikovaný ako "brown Betty". Betty je anglický pudingový dezert a súvisí s francúzskym Apple Charlotte. V našom recepte sme použili vajíčka v osladenom mlieku do ktorých sme namáčali suché rožky a kombinovali s jablkami, tvarohom, hrozienkami a koreninami. Vrch sme ozdobili s bielym snehom z bielkov a cukru a nechali pripiecť do zlato hneda. 

Thursday, October 27, 2016

Brussels sprouts gratin / Zapekaný ružičkový kel / Gratin de choux de Bruxelles / Запеченная брюссельская капуста

Servings : 8, calories for serving : 205
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

Brussels sprout looks like a small cabbage, but has a milder flavor. It belongs to the cabbage family, which also includes broccoli, kale, cauliflower and green cabbage. This vegetable has a number of vitamins, minerals, and fibers. Attention should be paid mainly to increased amounts of vitamin C, K, A, potassium, folate, and antioxidants. Brussels sprout is believed to protect against cancer due to a high content of glucosinolates (phytonutrients) and the ability to block an enzyme sulfotransferase. It is important not to over-cook it so that its nutritional value is not lost. In the following recipe, we have prepared brussels sprouts gratin with mushrooms and rice. Melted cheese Gouda on top of the gratin not only increased the nutritional value for vitamin K, but also flavored vegetables.

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta, je však jemnejšej chuti. Patrí do rodiny kapustovej zeleniny, ktorej súčasťou je aj brokolica, kel, karfiol a listová kapusta. Táto zelenina má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Pozornosť si zasluhuje hlavne zvýšené množstvo vitamínu K, C, A, draslíka, folátu, a antioxidantov. Považuje sa ako ochrana pred rakovinou pre jeho vysoký obsah  glukozinolátov (fytonutrienty) a schopnosťou blokovať enzýmy sulfotransferázy.  Je dôležité, aby sa pri príprave nerozvaril, čím by stratil svoju nutričnú hodnotu. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu zapekanej zeleniny nielen zvýšil nutričnú hodnotu so svojim obsahom vitamínu K, ale pridal tiež na chutnosti tejto gratinovanej zeleniny. 

Thursday, October 20, 2016

Kohlrabi gratin with mushrooms and rice / Gratinovaný kaleráb s hubami a ryžou / Gratin de сhou-rave aux champignons et riz / Запеченный кольраби с грибами и рисом

Servings : 8, calories for serving : 
Preparation time: 40 min, Baking time : 50 min

This recipe is a variation on the previous kohlrabi gratin with oyster mushrooms. Here, we have used mushrooms and basmati rice, which makes a fuller taste of the kohlrabi gratin and thus it is suitable as a main dish.

Tento recept je variáciou na predchádzajúci gratinovaný kaleráb s hlivou. Tu sme použili šampiňóny a kvalitnú Basmati ryžu, ktorá spraví gratinovaný kaleráb sýtejším a tak vhodným aj ako hlavné jedlo.

Sunday, October 9, 2016

Vintage decorating ideas from autumn garden / Vintage dekorácie z jesennej záhrady / Idées de décoration vintage du jardin d'automne / Винтажные идеи украшения из осеннего сада


This year, we have also grown decorative pumpkins, in addition to ordinary ones. We have bought the seeds and every seed gave rise to a different pumpkin. It is better to pick pumpkins up when they are small so that many types can be placed in the basket or in decorative bowl.

Okrem obyčajných tekvíc, tento rok sme vypestovali aj okrasné tekvičky. Z každého semienka vyrástol na jeseň iný druh tekvičky. Je lepšie ich obrať keď sú ešte malé, aby sa zmestilo čo najviac druhov do košíka, alebo okrasnej misy. 

Wednesday, October 5, 2016

Home-made liqueur Crѐme de Menthe / Domáci likér Crѐme de Menthe / Crѐme de Menthe fait à la maison / Домашний ликер Crѐme de Menthe

Servings : 900 ml, Calories per serving :
Preparation time: 30 min, Aging time : 2 weeks

This delicious refreshing liqueur with healing properties, especially on the digestive system, made from mint grown in our garden, is best to drink with ice cubes after the meal. It is used where  the peppermint flavour is desirable, in creams, ice creams, desserts and cocktails, the most famous being Grasshopper cocktail. Its discoverer, a French pharmacist Emile Griffard, was also a neighbour of the "Grand Hotel" in Angers, in the Loire Valley, where customers tested his mint liqueur around 1885.

Tento lahodný osviežujúci likér s liečivými účinkami, hlavne na tráviaci systém, vyrobený z mäty zo záhrady je najlepšie použiť s kockami ľadu po jedle. Používa sa aj tam, kde je žiadúca mätová príchuť v krémoch, zmrzline, zákuskoch a kokteiloch, z ktorých najznámejší je Grasshopper cocktail. Jeho objaviteľ, francúzsky farmaceut Emile Griffard bol aj sused Grand Hotela v Angers, v Údolí Loire, kde zákazníci testovali jeho likér okolo roku 1885. 

Baked garlic zucchini / Pečené cesnakové cukety / Courgettes rôties à l'ail / Запеченные кабачки с чесноком

Servings : 15, Calories per serving (41g) : 51
Preparation time: 15 min, Baking time : 40 min
Rich in vegetable fat, Omega 6 : Omega 3 = 8 : 1

We have found the original zucchini recipe by French chef Eric Ripert  and have slightly altered it to prepare crispy zucchini flavoured with garlic. Fragrance of herbs, which can be selected according to own possibilities, increased the taste of the truly organic garden vegetables. Suitable as a snack or perfect with a favourite afternoon summer/ fall drink.

Pôvodný recept od francúzskeho šéfkuchára Eric Ripert na stránke Marthy Stewart sme trochu pozmenili aby sme pripravili chrumkavé pečené cukety ochutené cesnakom. Vôňa byliniek, ktoré sa môžu vybrať podľa vlastných možností, ešte znásobilo chuť tejto naozaj bio záhradnej zeleniny. Vhodné ako snack, alebo k obľúbenému poobedňajšiemu nápoju. 

Chicken wings with honey teriyaki / Kuracie krídla s medovou teriyaki omáčkou / Ailes de poulet teriyaki / Куриные крылышки Терияки

Servings : 10, Calories per serving :
Preparation time: 15 min, Baking time : 60 min

Honey teriyaki flavored with ginger, garlic, soy sauce, sesame, and rice vinegar add the Asian taste with sweet-spicy glaze to baked chicken wings. Can be served as a snack, or with rice and broccoli as a main dish.
Úžasná medová teriyaki ochutená zázvorom, cesnakom, sójovou omáčkou, sézamom a ryžovým octom pridá pečeným kuracím krídelkám ázijskú príchuť a sladko-korenistú glazúru. Takéto krídelká sa môžu  podávať ako snack, alebo s prílohou (ryžou a brokolicou) aj ako hlavné jedlo. 

Monday, October 3, 2016

Persian love cake / Perzská torta lásky / Gâteau persan d'amour / Торт Персидская Любовь


Servings : 12, Calories per serving : 341
Preparation time: 45 min, Baking time : 60 min
See nutrition facts

Behind this romantic cake, perfumed with rose water and cardamom , is a love story of Persian woman who made an irresistible cake for the charming prince as a symbol of her love. While the original recipes using icing from whipped cream, our version of the cake is filled with the custard cream scented by rose water. The cream turns to a golden hue by adding saffron, which is considered a king of spices with some healing properties. Its bittersweet leathery earthy flavour complements the scent of roses. Thus, this gorgeous oriental dessert will certainly please someone, for whom it is baked and dedicated.

Za touto romantickou tortou parfumovanou s ružovou vodou, ružami a kardamomom - aromatickým perzským korením,  je povesť o perzskej žene, ktorá upiekla pôvabnému princovi neodolateľnú tortu ako symbol jej lásky. Kým pôvodné recepty používajú krém ušľahaný zo šľahačky, naša verzia tejto slávnej torty používa vanilkový krém parfumovaný ružovou vodou. Krému dodal zlatistý odtieň šafran, považovaný za kráľa korenín s niekoľkými liečivými vlastnosťami. Jeho horko-sladká koženo-zemistá aróma dopĺňa vôňu ruže. Tak, tento nádherný orientálny dezert určite poteší toho, pre koho je upečený a venovaný.

Sunday, October 2, 2016

Zucchini burgers / Cuketové fašírky / Hamburgers aux courgettes / Котлеты из цукини

Servings : 15, Calories per serving :
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min

These burgers contain grated zucchini rather than minced pork meat and that is a good and tasty choice to consume the autumn garden harvest. They are also flavoured with savoury chicken sausages, but vegetarians can omit it. Instead of frying, they are baked in the oven. Crispy, aromatic, and healthy burgers can be served as a snack with the zucchini-tomato dip or with the other side dish.

Tieto fašírky obsahujú namiesto pomletého bravčového mäsa postrúhané cukety, ktoré sú dobrou a chutnou voľbou pre konzumáciu jesennej úrody. My sme ich ešte ochutili s pikantnými kuracími párkami, ale pre vegetariánov sa môžu pripraviť bez nich. Nie sú vyprážané, ale pečené v rúre. Chrumkavé, aromatické a zdravé fašírky môžu sa podávať ako ľahké jedlo s cuketovo-paradajkovým dipom, alebo inou prílohou.

Saturday, September 3, 2016

Zucchini pizza bites / Malé cuketové pizze / Courgettes pizza bites / Цуккини маленькие пиццы

Servings : 10, Calories per serving : 129
Preparation time: 20 min, Baking time : 15 min
See nutrition facts

These low-carb cute pizzas are made from large zucchini harvest, which can serve as a luscious and quick base for healthier mini-pizzas than classic ones. They can be garnished with different kind of mushrooms, vegetable, and herbs. For no vegan/no vegetarian version, we can garnish it also with slices of salami.

Tieto low-carb (s nízkym obsahom uhľohydrátov) chutné pizze sú pripravené zo záhradnej úrody, z veľkej cukety, ktorá môže slúžiť ako výborný  a rýchly základ pre zdravšie mini-pizze ako klasické. Môžu byť zdobené rôznymi druhmi húb, zeleniny, a byliniek. Ak nerobíme vegan/vegetariánsku verziu, tak môžeme použiť aj plátky salámy (recept je nižšie).

Zucchini-yellow bean pie / Koláč s cuketou a žltou fazuľkou / Tarte aux courgettes et haricots jaunes / Пирог с цуккини и желтой фасолью

Servings : 16, Calories per serving : 109
                        Preparation time: 45 min, Baking time : 30 min
                                           See nutrition facts 


Another way how to process the harvest from the garden is the pie made from  crispy puff pastry, cream cheese flavoured with herbs and layered with zucchini and beans.
Toto je ďalší spôsob, ako spracovať úrodu zo záhrady na chutný  koláč z krehkého lístkového cesta, syrového krému ochuteného záhradnými bylinkami a obloženého cuketou a fazuľkou (recept je nižšie).

Wednesday, August 10, 2016

Zucchini non-noodle lasagna with oyster mushrooms / Cuketová lasagna s hlivou bez cestovín / Lasagne aux courgettes et pleurotes sans nouilles / Лазанья с цуккини и вешенками без макаронных изделий

Servings : 12, Calories per serving : 253
                               Preparation time: 60 min, Baking time : 50 min
                                              
Lasagna is a traditional rich dish of Italian origin, probably from the city of Naples from the Middle Ages. It refers to several layers of flat-shaped pasta interleaving with sauces, meat, and vegetable ingredients which are oven-baked. In this recipe, we have replaced pasta with a large zucchini from our garden and the meat with mushroom oysters having great health benefits on the immune system. Such a dish is more laborious to make, but the result is worth it – a load of bio harvest from your garden has been just on the plate before you.   

Lasagna je tradičný sýty pokrm talianskeho pôvodu, pravdepodobne zo stredovekého Neapola. Skladá sa z niekoľkých vrstiev tenkej cestoviny prekladanej s omáčkami, mäsom, zeleninou a inými prísadami, ktoré sa zapekajú v rúre. V tomto recepte sme nahradili cestoviny s veľou cuketou z našej záhrady a namiesto mäsa sme použili hlivu, ktorá má veľký prínos pre zdravie a imunitu. Príprava takéhoto jedla je prácnejšia, ale výsledok stojí za to -  bio úroda z vašej záhrady chutne pripravená na tanieri práve pred vami (recept je nižšie).

Friday, July 29, 2016

New York vanilla cheesecake with fruits / New York vanilkový cheesecake s ovocím / Gâteau New York au fromage avec fruits / Нью-Йорк чизкейк с фруктами

 Servings : 14, Calories per serving : 468
                      Preparation time: 30 min, Baking time : 100 min
                                             See nutrition facts 


New York cheesecake is a plain cheesecake made from pure cream cheese, lemon juice, sour cream, and vanilla. It's easy to make, without fancy ingredients in the creamy layer or on the top. It's baked and seems to be higher than other cheesecakes. We have used low-fat substitutes such as low-fat curd cheese and fat-free Greek yogurt in order to make a fitness-style and healthy dessert. Dark cocoa crust and black forest fruits, which complete the cake, underline the snow-white cream cheese filling and make it both irresistible and elegant in hot summer days.

New York cheesecake je jednoduchý koláč vyrobený z čistého krémového syra / tvarohu, citrónovej šťavy, kyslej smotany a vanilky. Je ľahké ho pripraviť, bez ozdobných ingrediencií v krémovej vrstve, alebo na vrchu koláča. Je pečený a zdá sa, že je vyšší než iné syrovo-krémové torty / koláče. My sme použili suroviny s nízkym obsahom tuku, ako je nízkotučný tvaroh a  grécky jogurt bez tuku, v štýle fitness a zdravého dezertu. Tmavý kakaový základ a plody z čierneho lesa, ktoré dokončujú tortu, sú v kontraste so snehobielou tvarohovou plnkou a smotanou čím ho robia elegantným a neodolateľným v horúcich letných dňoch.

Sunday, July 10, 2016

Lavender refreshing bars / Levanduľové osviežujúce rezy / Gâteaux rafraîchissants de lavande / Лавандовый освежающий десерт


Servings : 24, Calories per serving : 157
Preparation time: 60 min, Baking time : 15 min

See nutrition facts

These bars from curd cheese and yogurt, designed in our lab, are flavored with lavender, solidified with algae agar-agar and colored with the home-made raw black-currant syrup. We also made them in a combination with blueberries to add the bars´ freshness and the high antioxidant potential. We have garnished them with lavender flowers directly from our gardens, which plants we have bought in May at the marketplace.

There are more known species of lavender, so for bars we have used the tea from the dried lavender flowers (Lavandula angustifolia), which we bought in the herb store. Lavender in the garden flourishes in dry and sunny places in June-August. It is harder to grow lavender from seeds than from plants. For healing, lavender is applied for soothing nerves, insomnia, decrease in the blood pressure, against the stomach cramps and others. Lavender essential oil is used in the perfumery industry and it repels moths.

Tieto tvarohovo jogurtové rezy s príchuťou a arómou levandule z nášho labu sú spevnené riasou agar-agar a sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí. Pripravili sme ich aj v kombinácii s čučoriedkami, ktoré pridajú okrem sviežosti aj vysoký antioxidačný potenciál. Rezy sme ozdobili júlovými levanduľovými kvetmi priamo z našej záhrady, ktorých priesady sme dostali v máji na tržnici. 
         Pretože je známych viac druhov levandule, do rezov sme použili čaj zo suchých kvetov levandule (Lavandula angustifolia, Levanduľa lekárska), ktorú sme kúpili v bylinkárstve. Levanduľa v záhradke kvitne na suchých a slnečných miestach v júni až auguste. Zo semiačok je ťažšie vypestovať levanduľu než z priesad. V liečiteľstve sa uplatňuje pri upokojení, pri nespavosti,  mierne znižuje krvný tlak, je proti žalúdočným kŕčom a iných ťažkostiach. Levanduľová silica sa používa vo voňavkárskom priemysle a odpudzuje mole.

Tuesday, July 5, 2016

Rhubarb dessert with black-current syrup / Rebarbora so sirupom z čiernych ríbezlí / Rhubarbe dessert avec du sirop de cassis / Ревень с сиропом из черной смородины

Servings : 3, Calories for serving : 310
Preparation time: 15 min, Cooking time : 2 min
See nutrition facts


Rhubarb is a vegetable that has been used already in Chinese, Arabic, and European traditional medicine as a laxative. It contains a pigment parietin having an anticancer effect, and lycopene protecting the heart. Rhubarb has a high content of calcium and other minerals. It is rich in vitamins B, C, and A. One serving provides 45% of the daily necessary amount of vitamin K, which is necessary for healthy bones, osteoporosis, and damage to brain cells (such as, in Alzheimer's disease). The top of the green part of rhubarb contains higher amounts of oxalic acid, which can cause toxic effects on the kidneys and other organs. Some studies recommend avoiding foods containing oxalic acid, which can lead to the formation of calcium-oxalate gallstones.
                      We have made rhubarb dessert in a glass, which original recipe was in the magazine F.O.O.D. We have stewed the rhubarb, spilled it with the home-made raw black-currant syrup and layered with the curd (a kind of cottage cheese) - yogurt whip. This summer dessert is thus not only delicious, but also promotes health and fitness form.

Rebarbora je zelenina, ktorá bola známa už v čínskom, arabskom a európskom tradičnom liečiteľstve používanej ako laxatív. Obsahuje pigment parietin, ktorý má protirakovinové účinky a lykopén, ktorý chráni srdce. Má vysoký obsah vápnika a iných minerálov. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a A. Jedna dávka obsahuje aj 45 % denného potrebného množstva vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti, proti osteoporóze a poškodeniu mozgových buniek (napríklad aj v Alzheimerovej chorobe). Vrchné zelené časti rebarbory obsahujú vyššie množstvo kyseliny oxálovej, ktorá môže zapríčíniť toxické účinky na obličky a iné orgány.  Niektoré štúdie odporúčajú sa vyhnúť potravinám obsahujúce kyselinu oxálovú, ktorá môže viesť k vytvoreniu kalcium-oxalátových žlčových kameňov.
                      My sme z rebarbory pripravili dezert v pohári, ktorého pôvodný recept sme našli v časopise F.O.O.D. Dusenú rebarboru sme poliali domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a tvarohovým krémom s bielym jogurtom. Tento letný dezert je nielen chutný, ale podporuje aj zdravie a fitnes formu. 

Saturday, July 2, 2016

Minestrone Soup / Minestrone polievka / soupe Minestrone / Суп Минестроне

Servings : 5, Calories for serving : 140
Preparation time: 15 min, Cooking time : 60 min

This Italian specialty is a thick vegetable soup, which can vary in any other recipe. We were partly inspired by recipes from Woman and Home and/or BBC Food.
Táto talianska špecialita, hustá zeleninová polievka, sa môže obmieňať v každom inom recepte. My sme sa z časti inšpirovali receptom z Woman and Home a BBC Food.

Wednesday, June 22, 2016

Carob Apple Cake / Karobový koláč s jablkami / Gâteau de caroube avec des pommes / Кэроб торт с яблоками /

Servings : 12, Calories for serving : 170
Preparation time: 15 min, Baking time : 45 min

Carob, naturally sweet powder, is an alternative to cocoa powder, however, with a different taste. In contrast to cocoa, it is free of the stimulants – caffeine, theobromine, and oxalic acid, which prevent the body from using calcium and zinc. It is also used to replace the flour in gluten-free diet. The carob tree is native mainly to the Mediterranean region. Carob was first used thousands of years ago and believed that John the Baptist sustained himself using carob beans, therefore, carob is also called St. John's bread. Carob has three times more calcium content than milk. Moreover, it contains proteins as well as vitamins A, B, B2, B3, and D. It is also high in phosphorus, potassium, magnesium and other elements. 
             In this recipe, we were inspired by a juicy and tasty carob cake from Macedonian Cuisine blog, where healthy ingredients are used including buckwheat flour and apples. As a garnish, we have made sweet apple chips, with which we decorated the cake along with mint leaves.

Karob, alebo rohovník, prirodzene sladký prášok, je alternatívou ku kakaovému prášku, avšak s odlišnou chuťou. Na rozdiel od kakaa, je bez stimulantov - kofeínu, teobromínu a kyseliny šťaveľovej, ktoré bránia telu využitie vápnika a zinku. Používa sa tiež ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Karob  je pôvodom prevažne z oblasti Stredomoria. Bol prvýkrát použitý pred tisíc rokmi a verilo sa, že Ján Krstiteľ sám používal bôby z karobu, a preto je tiež známy ako svätojánsky chlieb. Karob má viac ako trikrát toľko vápnika ako mlieko. Okrem toho obsahuje bielkoviny, ako aj vitamíny A, B, B2, B3, a D. Má tiež vysoký obsah fosforu, draslíka, horčíka a ďalších prvkov. 
             V tomto recepte sme sa inšpirovali chutným a šťavnatým koláčom z karobu a jabĺk z blogu Macedonian Cuisine, kde sa použili zdravé prísady vrátane pohánkovej múky a jabĺk. Ako ozdobu sme spravili sladké jablkové čipsy, s ktorými sme ozdobili koláč spolu s mätovými lístkami.

Friday, May 6, 2016

Vegan apple bullets / Veganské jablkové guľky / Vegan balles aux pommes / Веганские яблочные шарики


Servings : 15 balls, Calories for serving : 90
Preparation time: 15 min, Baking time : 5 min

These vegan and vegetarian balls contain especially B-complex vitamins and essential fatty acids that the human body cannot synthesize. In this recipe, we were inspired by the Macedonian cuisine blog, where are the recipes from the Balkans and Greece.

Tieto veganské a vegetariánske guľky obsahujú veľa vitamínov, hlavne skupiny B a esenciálne mastné kyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje pretože si ich nevie syntetizovať. Pri tomto recepte sme sa inšpirovali z blogu Macedonian Cuisine, kde sú recepty z Balkánu a Grécka.

Saturday, April 23, 2016

Bajadera Nougats / Nugátová Bajadera / Bajadera Nougats / Баядерка



Servings : 16 bars, calories for serving : 360
Preparation time: 45 min, Baking time : 0 min

La Bayadére is an exotic dancer or Bajadera are ex-Yugoslavian famous no bake bars. The pralines are rich, sweet, simply made of hazelnuts, almonds, biscuits, large amounts of chocolate, butter and sugar. The Croatian confectionery company Krash has a long tradition in making this Croatian classics. We were inspired by a recipe from Three Little Halves and He Needs Food. We have tried this classics from Balkan using mascarpone instead of butter, less sugar and their taste was more than delicious along with a cup of aromatic coffee.

Bajadéra môže byť exotická tanečnica  alebo bajadera je ex-juhoslovansnepečený dezert. Známa je čokoládová firma Kraš, kde sa pralinky vyrábajú a majú dlhú tradíciu ako chorvátska klasika. Tieto rezy sú sýte, sladké, jednoducho a rýchlo sa pripravujú z lieskových orieškov, mandlí, sušienok, veľkého množstva čokolády, masla a cukru. Tento recept z Balkánu sme našli na stránkach Three Little Halves and He Needs Food. My sme ho vyskúšali a použili sme maskarpone namiesto masla, menej cukru a aj tak  ich chuť bola výborná pri šálke voňavej kávy. 

Sunday, April 17, 2016

Sheep cheese and vegetable Napoleons / Napoleonky z bryndze a zeleniny / Napoléons de légume et fromage de brebis / Наполеоны из овечьего сыра и овощей

Servings : 4, calories for serving : 400
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It is also called as the mille-feuille - thousand leaves, because it consists of several layers of puff pastry with the custard cream between. In this variant, we have used slices of vegetable and sheep cheese, a procedure originally found in magazine Saveur and several blogs.

Pôvodný Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille – tisíc listov, pretože je spravený z niekoľkých vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými je pudingový krém. V tomto variante sa použili plátky zeleniny s ovčím syrom (bryndzou), ktorého pôvodný postup je v magazíne Saveur a niekoľkých blogoch

Vanilla Napoleon Slice / Napoleonky z vanilky / Gâteaux de mille-feuille / Наполеоны

Servings : three 9 cm (3 ½in) squares with 5 layers, Calories for serving : 1060
Preparation time: 90 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It's called as a mille-feuille [mil fœj] - thousands leaves because it is made from three layers of puff pastry and two custard layers. Several variants and forms of the Napoleon are known, krémeš in Slovakia and Poland, krempita in Balkan, the Napoleon in Russia, mille foglia in Italy, gâteau Napoléon or Napolen slice in Canada.  Besides the sweet form, it's also prepared in a spicy variant with cheese, spinach, and other vegetable. In this recipe, we have prepared a classic Napoleon with vanilla custard inspired by a French chef, Ludo Lefebvre, and Saveur magazine.

Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille [mil fœj]– tisíc listov, pretože je pripravený z troch vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými sú dve vrstvy  pudingovového vanilkového krému. Je známych niekoľko jeho variantov, krémeš v Poľsku a Slovensku, krempita na Balkáne, v Rusku je populárny ako Napoleon, v Taliansku sa volá mille foglie, v Kanade gâteau Napoléon alebo Napolen slice. Okrem sladkej formy sa pripravuje aj pikantná forma so syrom, špenátom a inou zeleninou. V tomto recepte sme pripravili klasický Napoleon s vanilkovým krémom a inšpirovali sme sa francúzskym kulinárom z Ameriky, Ludo Lefebvre a magazínom Saveur.

Sunday, April 10, 2016

Soap nuts instead of shampoo / Mydlové oriešky namiesto šampónov / Noix de lavage au lieu de shampooing / Мыльные орехи вместо шампуня



Soap nuts are a member of the genus Sapindus, shrubs growing in warm and tropical regions. The pulp of the soapberries contain saponins, substances having soap-like properties. They are a natural and anti-allergic alternative to synthetic detergents and shampoos, which in turn contain toxic substances to humans and the environment, as explained in the articles below. I found these nuts at health food stores at a good price (Yellow and Blue). I have washed my hair (which are falling out) with these nuts, then rinsed with herbs and little lemon juice, which act as a conditioner (with a lower pH). Alternatively, 2 tablespoons of vinegar in a liter of water can also be used as a conditioner. The scalp was not itchy, hair were soft, airy, wavy and not falling out as when using commercial shampoos.

Mydlové oriešky sú z rodiny Sapindus, kríkov rastúcich v teplých a tropických oblastiach. Dužina z plodov obsahuje látky, ktoré sa vyznačujú mydlotvornými vlastnosťami. Sú prírodnou protialegickou alternatívou k syntetickým šampónom a detergentom, ktoré naopak obsahujú toxické látky pre ľudí a životné prostredie, ako uvedené aj v nižšie uvedených článkoch. Tieto oriešky som objavila v obchodoch so zdravou výživou za výhodnú cenu (Yellow and Blue). Vyskúšala som ich na umytie vlasov, ktoré mi padali, potom prepláchla bylinkovým odvarom na vlasy s prídavkom citrónovej šťavy, ktorá pôsobí ako kondicionér (s nižším pH roztoku). Alternatívne, pár lyžičiek octu vo vode sa môže tiež použiť ako kondicionér. Pokožka hlavy bola prekrvená, nesvrbela, vlasy boli trochu jemnejšie, nadýchané, viac zvlnené a pri umytí mi nepadali, ako pri komerčných šampónoch.

Thursday, April 7, 2016

Broccoli or cauliflower sauce / Omáčka z brokoli alebo karfiolu/ Sauce de brocoli ou de chou-fleur / Cоуc из брокколи или цветной капусты

Servings : 3, calories for serving : 510
Preparation time: 20 min, Cooking time : 30 min

Broccoli and cauliflower may be prepared in a creamy sauce flavoured with the cheese from blue or green mould (Niva, Roquefort, Gorgonzola). Such a cheese can add a stronger flavour to a bit drab vegetable. The sauce is then poured over the pasta, Italian conchiglioni or spaghetti, and flavoured with small pieces of cheese and wild garlic.

Z brokolice a karfiolu sa môže pripraviť krémovitá omáčka ochutená syrom s modrou alebo zelenou plesňou (Niva, Roquefort, Gorgonzola), ktorá dá trochu fádnej zelenine príchuť týchto zrejúcich syrov. K tomu sme pripravili cestoviny, talianske conchiglioni alebo špagety, ktoré spolu s omáčkou sme ochutili ešte kúskami syru a medvedím cesnakom. 

Saturday, April 2, 2016

Kohlrabi gratin with oyster mushrooms / Gratinovaný kaleráb s hlivou ustricovou / Gratin de chou-rave et pleurote en huître / Запеченная кольраби с вешенками


Servings : 8, calories for serving : 270
Preparation time: 30 min, Baking time : 60 min

Kohlrabi has many health benefits, it contains mainly potassium that promotes the healthy heart and sulfur content in glucosinolate compound that has anti-cancer effects. In this recipe, we combined kohlrabi with oyster mushrooms, which reduce the cholesterol level and stimulate the immune system acting through human cytotoxic T cells and natural killer cells known to neutralize cancer cells. As a method, we made vegetable slices with sprinkled oysters fried with onions. Layers were then poured with dressing and after baking, we obtained an interesting texture of vegetable gratin. Oyster mushrooms and onion on the surface became deliciously caramelized and with the sweet-sour chutney, the meal appeared as a healthy and tasty option.

Kaleráb má veľa zdravotných výhod, obsahuje hlavne draslík, ktorý podporuje zdravie srdca a síru v zlúčenine glukosinolát s protirakovinovými účinkami. V tomto recepte sme ho skombinovali s hlivou ustricovou, ktorá znižuje cholesterol a stimuluje imunitný systém pôsobiac na ľudské cytotoxické T bunky a bunky zvané prirodzené zabíjače, ktoré neutralizujú rakovinové bunky. Pri príprave kalerábu sme použili gratináciu, teda zapekanie navrstvených tenkých plátkov kalerábu s trochou zemiakmi medzi ktorými sme poukladali opečenú hlivu s cibuľkou. Naukladané vrstvy sme  poliali zálievkou, ktorá vytvorila zaujímavú štruktúru zapekanej zeleniny. Pri pečení sa hliva a cibuľka na povrchu chutne skaramelizovala  a spolu s prílohou,  sladko-kyslastým čatní,  je to zdravá a chutná voľba (recept je nižšie). 

Saturday, March 26, 2016

Easter speckled cake / Bodkovaná Veľkonočná torta / Gâteau de Pâques moucheté / Пасхальный торт с крапинами

Servings : 12, calories for serving : 460
Preparation time: 45 min, Baking time : 45 min

We have discovered the cake with such a pattern in Canadian Living magazine. Cake can be any, so we have stained it with Matcha pastel green color and turmeric yellow, as a symbol of the spring. Moreover, we made speckled eggs filled with peanut butter, chickpeas and sweetened with maple syrup.

Torta s takýmto vonkajším vzorom nás upútala v magazíne Canadian Living. Torta môže byť akákoľvek a my sme ju sfarbili bledozelenou farbou zo zeleného prášku Matcha a žltou z kurkumy, ako symbol jari. Navyše sme spravili bodkované zdravé vajíčka ktorých plnka je z arašidového masla a cíceru osladená javorovým sirupom. 

Easter speckled eggs / Veľkonočné bodkované vajíčka / Oeufs de Pâques mouchetés / Пунктирные Пасхальные яйца

Servings : 50, calories for serving : 45
Preparation time: 120 min, Baking time : 0 min

These eggs showing a speckled pattern are filled with chickpeas, peanut butter, maple syrup and coated in chocolate colored with turmeric or Matcha green tea.

Tieto vajíčka so škvrnitým vzorom sú naplnené s cícerom, arašidovým maslom, osladené javorovým sirupom a obalené v čokoláde sfarbenou s kurkumou a zeleným čajom Matcha.

Friday, March 18, 2016

Cardamom cake with rosewater and raspberries / Kardamomová torta s ružovou vodou a malinami / Gâteau à la cardamome, d'eau de rose et framboises / Кардамон торт с розовой водой и малиной

Servings : 10, calories for serving : 330
Preparation time: 60 min, Baking time : 45 min

Cardamom is an oriental spice with intense resinous aroma and flavor thanks to a few essential oils. We blended it into the dough of tartlet that has obtained a greenish color with a slightly spicy flavor. We also added rose water to the filling, fragrant distillate of rose petals, whose origin dates back to Persia. Then, we have decorated the tartlet with raspberries, which revived the cake with color and freshness.

Kardamom je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu, voňavý destilát z lupienkov ruží, ktorej pôvod sa datuje do Perzie. Tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou. 

Thursday, March 10, 2016

Indian samosa with chutney / Indická samosa s čatní / Samoussa indien avec chutney / Индийская самоса с чатни

Servings : 20, calories for serving : 170
Preparation time: 120 min, Baking time : 45 min

Samosa is a popular fried or baked pastry usually in the triangular form with spicy vegetable or meaty filling. It is eaten as an appetizer or snack in the local cuisine of the Indian subcontinent, South and Central Asia, the Arabian Peninsula, the Mediterranean, and in some parts of Africa. The following recipe is for Indian samosa with the spicy potato and pea filling, as I used to buy in the authentic Indian restaurant during my stays abroad. The only difference is that is baked now instead of fried. A part of this recipe is from the magazine F.O.O.D. and a part from internet resources. In addition, this samosa is served with our homemade sweet-sour pumpkin-bean chutney.

Samosa je populárne smažené alebo pečené pečivo obyčajne vo forme trojuholníkových taštičiek s pikantnou zeleninovou alebo mäsitou plnkou. Konzumuje sa ako predjedlo alebo snack v miestnych kuchyniach indického subkontinentu, južnej a strednej Ázie, Arabského polostrova, Stredomoria, a v niektorých častiach Afriky. Nasledujúci recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si kupovať v autentickej indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz je pečená a nie smažená. Časť tohto receptu  je z časopisu FOOD a časť zo zdrojov  internetu. Ako dip sa použilo domáce sladkokyslé tekvicovo fazuľové čatní.